≫ 

2 ili više razloga zbog kojih Kurt Kobejn nije voleo da svira "Smells Like Teen Spirit"

Pevač je zapravo mislio da je pesma kliše...

  • 0
Nirvana, Kurt Kobejn Printskrin: Youtube/Nirvana

U toku tragično kratkog vremena koje je Kurt Kobejn proveo među živima, Nirvana je svetu podarila nekoliko vanvremenskih hitova. Međutim, "Smells Like Teen Spirit" predstavlja njihovu ličnu kartu. Pojedini ljudi znaju samo za tu i nijednu drugu pesmu Nirvane, piše Cheat Sheet, a prenosi Headliner.

Pesma se često pojavljuje na spiskovima najboljih pesama 90-ih i najboljih pesama svih vremena. Kobejn je, međutim, nije naročito voleo. Zapravo se može reći da je gajio negativna osećanja prema njoj.

Kobejn je svojevremeno za Rolling Stone izjavio da mu je "skoro, pa neprijatno" da svira Smells Like Teen Spirit, jer "svi su toliko fokusirani na tu pesmu. To je zato što su je videli milion puta na MTV-u, pa ih je puklo u mozak".

Iako mnogi rok obožavaoci misle drugačije, Kobejn nije smatrao da je "Smells Like Teen Spirit" bolja od svih ostalih pesama koje je napisao.

– Mislim da postoji toliko drugih pesama koje sam napisao i koje su dobre, ako ne i bolje od "one pesme". Na primer Drain You. Ona je definitivno dobra kao Teen Spirit. Volim njen tekst, i nikad se neću umoriti od toga da je sviram. Možda je, da je toliki hit kao Teen Spirit, ne bih toliko voleo – rekao je Kobejn.

Kobejn je zapravo mislio da je pesma na neki način kliše.

Teen Spirit bio je takav kliše rif. Bio je tako blizu rifa Bostona ili Kingsmanove "Louie, Louie". Kad sam došao s gitarskim delom, Krist Novoselić me je pogledao i rekao: "Daj, ovo je smešno, čuo sam bend kako to svira pre sat i po".

Kobejn nije precizirao koja pesma Bostona je zvučala slično kao "Smells Like Teen Spirit". Međutim, mnogi fanovi smatraju da rif iz pesme Nirvane podseća na rif iz pesme Bostona "More Than a Feeling". Tom Šolc iz Bostona takođe je primetio sličnost.

Uprkos tome, nije imao problem s tim što je Nirvana inspiraciju našla u pesmi Bostona. Prihvatio je to kao kompliment, priznajući da je Nirvana slučajno iskoristila "More Than a Feeling".

- Bez obzira na kontekst, čast je biti u istoj rečenici s Nirvanom - istakao je Šolc.

U svakom slučaju, "Smells Like Teen Spirit" ostaje neverovatno važna i voljena pesma, bez obzira je li Kobejn uživao u njoj ili ne.

Video: Od majice Majkla Džeksona do džempera Kurta Kobejna: Garderoba poznatih na aukciji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA