≫ 

Ko je Džonatan Džekson, dobitnik 5 Emi nagrada, koji je objavio prelepu pesmu o Kosovu i Metohiji

"Nisam više mogao da budem protestant, ali ni da postanem katolik. Onda mi je u san došla pravoslavna crkva"

  • 2
Dzonatan Dzekson Džonatan Džekson / Printskrin: Youtube/ Prijatelj Bozji, Задужбина Хиландара

Američki glumac, muzičar i pisac oduševio je Srbiju kada je objavio pesmu "Kosovo - Svih žalosnih radost" sa prelepim kadrovima manastira Hilandara. Džonatan Džekson, dobitnik čak pet Emi nagrada, prešao je u pravoslavlje pre nekoliko godina, a ovo je prvi put da je pokrenuo temu vezanu za srpsku istoriji.

Džekson je najpoznatiji po dve uloge - Lakija Spensera u ABC drami "General Hospital" (koja mu je donela Emije) i Ejverija Barklija u muzičkoj seriji "Nešvil", u kojoj je uspeo da pokaže i svoj talenat za muziku.

Istovremeno, on je frontmen benda Enation, u kome pored njega sviraju i njegov brat i prijatelj, a koji postoji već punih 20 godina. Bend je objavio nekoliko albuma, a pojedine pesme dospele su i na Bilbordove top liste. Pesma "Feel This" bila je najslušanija na iTunes nakon što je puštena u seriji "One Tree Hill", a mnoge druge pratile su radnju serije "Nešvil".

Upravo je u "Nešvilu" jedna stvar gledaocima sa ovih prostora mogla da zapadne za oko - iako je igrao Ejverija, čija se vera uopšte u seriji ne spominje, Džekson sve vreme nije skidao brojanicu.

"Tražio sam pravu crkvu, ali nisam uspevao da je nađem"

Roditelji su ga odgajali u duhu protestantskih religija, ali nisu se priklanjali nijednoj konkretnoj. Džekson je uvek voleo da govori o svojoj veri - još kao tinejdžer baš zbog Hrista odlučio je da ne pije, nikada ne proba drogu, a zagovarao je i ideju uzdržanja od polnih odnosa pre braka.

Jedan put u Rim promenio je tok njegovog života. Tu su se on i njegova porodica (oženjen je i ima troje dece) prvi put susreli sa pravoslavljem, da bi 2012. godine kršteni kao pravoslavci.

- Videli smo krst u Koloseumu i zapitali se šta će tu. Prišli smo i shvatili da je reč o spomeniku koji je podignut za žrtve, za hrišćane koji su tu stradali. Obuzelo nas je snažno osećanje i tada sam shvatio da moram da počnem da čitam hrišćansku istoriju.

- U Americi ima 20, 30.000 različitih verskih grupa i to mi nikako nije bilo jasno. Proveo sam tri i po godine čitajući literaturu i i dalje nisam pronašao pravoslavlje. Sve je bila katolička i protestantska književnost. Bio sam očajan, nisam više mogao da budem protestant, ali nisam ni mogao da postanem katolik. Želeo sam pravu crkvu, onu o kojoj sam čitao kod Svetih Otaca, ali nisam mogao da je nađem. Molio sam se i, hvala Bogu, došla mi je misao da proučim Veliku šizmu (razlaz pravoslavne i rimokatoličke crkve). Čim se to desilo, sve mi se otvorilo. Moja molitva je ostvarena i znao sam da treba da postanem pravoslavac - rekao je Džonatan.

Kako kaže, nikada pre toga nije kročio u pravoslavnu crkvu.

- Ipak, dok sam čitao o pravoslavlju, sanjao sam da sam u pravoslavnoj crkvi. Bila je vrlo konkretna, ikone su bile svuda, ljudi su držali sveće, krstili se sa tri prsta, bilo je prelepo. Samo pristustvo molitve. Probudio sam se i želeo da to osetim.

Nakon potrage, našao je crkvu koja je bila ista kao u njegovom snu. I to je bio početak.

Nakon što je 2012. godine primio Emi nagradu, Džekson se na bini prekrstio, zahvalio Svetoj Trojici i monasima na Svetoj gori koji se mole za sve nas.

Džekson je objavio dve knjige, "Book of Solace and Madness" i "The Mystery of Art: Becoming an Artist in the Image of God", u kojoj povezuje svoju pravoslavnu veru sa glumačkom i muzičkom karijerom.

Inače, izjavio je da nikada ne bi igrao u filmu koji je "šamar u lice Boga" ili da nikada ne bi igrao lika koji je ateista ili protiv Boga, osima ako to nije poenta celog filma.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(D.D.Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA