≫ 

Đule Van Gogh dobitnik nagrade "Strune od svetla"

U prilog unikatne vitalnosti Đuletovog tekstopisačkog i kompozitorskog dara najubedljivije svedoči singl iz prošle godine “Emotivno miniran”

  • 0
Đule Van Gog Zvonimir Đukić Đule / Foto: Nikola Tomić

Zvonimir Đukić Đule, frontmen sastava Van Gogh, dobitnik je nagrade „Strune od svetla“ koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici.

Laureat, pored plakete dobija i jednu gitaru iz kolekcije pisca i kantautora Saše Radonjića koji je nagradu i ustanovio pre šest godina.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, se pored ostalog kaže da je Zvonimir Đukić Đule kreativna i estetska konstanta naše rok scene sa stažom od preko 30 godina, što je već samo po sebi za svaki respekt.

- Kreativna suma njegovog visoko poetiziranog tekstopisačkog umeća je nedavno prezentovana kroz knjigu “More bez obala” (Laguna, 2019) koja pored Đuletovih dobro znanih strofa i stihova, donosi i jedan istinski dragocen bonus u vidu njegovih fotografskih radova za koje se bez ikakvih ustezanja može reći da su takođe čista poezija - smatra žiri.

Ističu da u prilog unikatne vitalnosti Đuletovog tekstopisačkog i kompozitorskog dara najubedljivije svedoči singl iz prošle godine “Emotivno miniran”.

Žiri je doneo još jednu odluku - da se od ove godine u okviru nagrade “Strune od svetla” uvrsti i priznanje za mlade stvaraoce u rok muzici i kulturi.

Priznanje u formi statuete nosi naziv “Svetlo od struna” i žiri će ga dodeljivati u godinama kad prepozna poseban kapacitet na sceni naših mladih rokera.

Ove godine žiri je prepoznao taj kapacitet i dar u sklopu sastava Nemi pesnik iz Novog Sada, pa će prvu statuetu “Svetlo od struna” uručiti njihovom tekstopiscu i gitaristi Marku Aleksiću.

O datumu i detaljima ceremonije uručenja nagrade i priznanja, fondacija Saše Radonjića će izvestiti u skladu sa okolnostima koje nam nameće pandemijska stvarnost.

Prethodni dobitnici ove nagrade su: Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac.

Video: Raspomamljeni Đule zapalio masu: Exit goreo zbog Van Goga

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA