Maestro Enio Morikone će zauvek trajati kroz svoju muziku

- Dok god čovečanstvo bude gledalo filmove Morikone će biti prisutan u različitim krajevima sveta

  • 1
Ennio Morricone, Enio Morikone Enio Morikone Foto: Profimedia/AFP

Otišao je velikan koji će zauvek trajati kroz svoju muziku, poručuju sagovornici Tanjuga kompozitor Zoran Simjanović i muzikolog Milica Kadić povodom smrti Enia Morikonea.

Simjanović je najznačajniji jugoslovenski i srpski kompozitor filmske muzike.

Kaže da su ga mediji često "krštavali" epitetima poput "Jugoslovenski Morikone".

- Meni se sviđalo da budem Nino Rota, ali Morikone je predstavljao neku vrstu filozofije u svetu muzike. Bio je ozbiljan umetnik koji je obeležio svoju epohu. Mnogi mobilni telefoni se danas oglašavaju muzikom koji je napisao Enio Morikone. Velikan u svakom smislu koji je sebi obezbedio večnost jer kada kompozotor biološki ode, svakako nastavlja da živi kroz svoju muziku. Dok god čovečanstvo bude gledalo filmove Morikone će biti prisutan u različitim krajevima sveta - kazao je Simjanović.

Pohvalio se i da je u jednoj prilici pobedio Morikonea.

- Bili smo na festivalu u Monte Karlu sa filmom ''Sjaj u očima'' Srđana Ðiđe Karanovića. U konkurenciji je bio i neki film za koji je muziku pisao Morikone, ali meni su dali nagradu za originalnu muziku za film. Eto, pobedio sam velikana - ispričao je Simjanović.

Muzikolog Milica Kadić ističe da je otišao velikan.

- Najznačajniji kompozitor filmske muzike svih vremena Enio Morikone ne odlazi u zaborav. Naprotiv, legendarne melodije iz čuvenih špageti vesterna Serđa Leonea, i preko 500 filmova najnagrađivanijih svetskih reditelja kao što su Bernardo Bertoluči, Brajan de Palma, Ðuzepe Tornatore, Roman Polanski, Kventin Tarantino i drugi, ostaju u srcima svih ljubitelja umetnosti - kaže Kadić.

Morikone je, podseća, ovenčan brojnim priznanjima tokom svoje karijere koje su uključivale nominacije za Oskara, nekoliko Gremija, Zlatnih globusa i drugih međunarodnih nagrada.

"Morikone je svog prvog Oskara za muziku dobio tek pre četiri godine za partituru filma ''Podlih osam'' Kventina Tarantina.

Beogradskoj publici ostaće sećanje na jedinstveni muzički događaj iz februara 2009. kada se Enio Morikone u Beogradskoj areni predstavio našoj publici dirigujući orkestrom Roma sinfonietta, uz podršku hora Obilić", ispričala je Kadić.

U čast slavnog Enia Morikonea, prisetimo se nekih njegovih legendarnih kompozicija:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA