Preminuo akademik Dimitrije Stefanović

Odlazak akademika Stefanovića veliki je gubitak za srpsku kulturu

  • 1
akademik Dimitrije Stefanović Akademik Dimitrije Stefanović / Printskrin: YT/ Djordje Colovic

Akademik Dimitrije Stefanović, dugogodišnji direktor Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), preminuo je 1. avgusta u Beogradu u 91. godini.

Stefanović je bio na čelu Muzikološkog instituta od 1979. do 2001. godine, a obavljao je i niz funkcija u SANU – bio je generalni sekretar od 2007. do 2015. godine, sekretar Odeljenja društvenih nauka, te predsednik Stručnog saveta Arhiva SANU i član Stručnog saveta Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima.

Povodom smrti Stefanovića, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević naveo je da je preminuo “neumorni tragalac za životodavnim korenima srpske muzičke tradicije, vizantijske i staroslovenske”.

- Polihistor dragocenog kova i jedan iz plejade onih velikana koji su čitavim svojim životnim, radnim i etičkim stavom bili i trajno ostaju uzor i inspiracija generacijama. Odlazak akademika Stefanovića veliki je gubitak za srpsku kulturu, ali njegovo delo ostaće kao večni trag jednog snažno inspirisanog života posvećenog duhovnom uzdizanju sopstvenog naroda - naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća porodici, SANU, prijateljima i poštovaocima akademika Stefanovića.

Rođen 25. novembra 1929. godine u Pančevu, Stefanović je završio osnovne studije na  Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu (germanska grupa, engleski jezik i književnost) i na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a magistrirao je i doktorirao filozofiju na Oksfordu (1967).

Stefanović je za dopisnog člana SANU izabran je 1976. godine, a od 1985. je bio redovan član. Od 1987. godine je bio i dopisni član Slovenačke akademije nauka i umetnosti (SAZU).

Takođe, bio je član Izvršnog i Upravnog odbora Matice srpske, sekretar Odeljenja za scenske umetnosti i muziku (1991-2004) i potpredsednik (2004-2012). Bio je i član redakcije Zbornika Matice srpske za scenske umetnosti i muziku.

Dobitnik je, između ostalog, Ordena Sv. Save I stepena (1990) i nemačkog Krsta za zasluge sa lentom (1991).

Vreme i mesto sahrane Stefanovića biće naknadno saopšteni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA