"Nismo bili tu kada smo Milanu najviše trebali": Održana onlajn tribina o frontmenu EKV-a

“Poštenije nisam mogao da potrošim godine”

  • 0
Zadužbina Milan Mladenović Foto: Aleksandar Milosavljević

Tribina o Milanu Mladenoviću pod nazivom “Poštenije nisam mogao da potrošim godine” održana je u petak uveče onlajn u Narodnoj biblioteci Srbije povodom značajne zaostavštine lidera rok grupe "Ekaterina Velika" (EKV) koja se čuva u ovoj ustanovi.

Direktan prenos tribine od punih sat vremena publika je mogla da prati preko stranica Fejsbuka i Instagrama Narodne biblioteke, gde je prvi put održano književno veče bez publike, kako je primetila moderatorka razgovora Milena Ðorđijević.

Ona je takođe objasnila samo ime tribine koje predstavlja citat iz jednog televizijskog intervjua samog Mladenovića, piše Tanjug.

Zoran Kostić Cane, pevač i frontmen rok benda “Partibrejkers”, ove noći bio je sagovornik ispred upravnog odbora Zadužbine Milana Mladenovića i kao član žirija istoimene nagrade, čiji se novi laureati očekuju uskoro.

Kostić je naveo da je Mladenović pre svega bio humanista, dobar čovek, sjajan gitarista i pevač, oduvek je imao stav, što je danas retko.

Po njemu, Milan je bio jako ozbiljan u svemu, gledao je kako najbolje da prođe sa svojom muzikom, a da ne mora da je proda, jer je imao uverenje.

- Ako nećemo da negujemo svoje, moraćemo da slušamo tuđe - objasnio je Cane.

Zoran Kostić Cane, Partibrejkers Zoran Kostić Cane / Foto: Marko Todorović

Jedan od učesnika bio je i Aleksandar Žikić, rok kritičar, muzičar u bendu “S.T.R.A.H.”, kolumnista, takođe jedan od članova žirija nagrade “Milan Mladenović” i autor knjige “Mesto u mećavi” o ovom muzičaru.

Žikić je analizirao višeslojnu i svestranu kreativnu ličnost značajnog muzičara i naveo da je on vodio život u skladu sa svojim talentom, i nije dozvolio nikada da se njegov talenat na bilo koji način zloupotrebljava.

Smatrao je da umetnici teže da nešto stvore, ne i da prodaju. Po Žikiću, Mladenović je bio jedan od malobrojnih koji je uspeo da ne promeni ništa u svom ljudskom konceptu, a da njegova umetnost dopre do velikog broja ljudi.

- Nekomercijalnu muziku učinio i veoma komercijalnom - kazao je Žikić.

Bibiliotekar i pisac Saša Ilić složio se sa Kostićevom ocenom da je Mladenović imao uverenje, jer smatra da je on uvek radio samo ono u šta veruje i nikada od toga nije odstupao.

- Mi nismo imali svoju generaciju, mi smo je napravili - podvukao je lider “Partibrejkersa”.

On se nostalgično podsetio i vremena kada je kao pevač pank benda “Radnička kontrola” bio predgrupa čuvenom sastavu “Šarlo Akrobata” u Ljubljani, koji je proslavio naravno Mladenovića i Dušana Kojića Koju pre “Discipline kičme”.

- Milan je sedeo mirno za jednim delom stola, dok su svi ostali pravili haos, i bilo mi je fascinantno kako je u tako jednom neredu on našao svoj red - kazao je Kostić.

Kakva je bila poetika ovog umetnika, jedna je od tema koje su se analizirale kroz tribinu i moglo se čuti važno pitanje koje je lebdelo u vazduhu - da li smo zaista skroz izgubili Mladenovića?

Žikić smatra da Milana nisu ni mogli izgubiti oni koji ga nisu nikada ni imali, a da je on ostavio mnogo razloga za ponos i kajanje.

- Svakako jesmo ponosni jer smo bili deo njegovog okruženja, što možemo razumeti sve što nam je ostavio, ali se kajemo što nismo bili dovoljno tu za njega kada smo mu bili najpotrebniji - obrazložio je rok kritičar.

Kostić je podsetio da je EKV bio prvi rok bend koji je zaista punio hale, da su dolazile mase ljudi, a da je publika volela kada im se Mladenović obrati, jer je bio sugestivan.

- Puno popularnosti smeta realnosti - poetično u svom maniru je zaključio Kostić i dodao da Milana nije ni zamelo ni omelo što je bio toliko uspešan i priznat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA