≫ 

Zbog njega je ceo svet pevao na nemačkom, njegov veliki hit je bio zabranjen: Ovo je priča o Falku

Austrijski pevač je bio svetska muzička zvezda

  • 4
Falko Falko Printskrin: Youtube/FALCO

Austrija može da se pohvali da je svetu dala neke od najboljih svetskih kompozitora klasične muzike, od Mocarta, Štrausa i ostalih. Kada je reč o modernoj muzici, jedan od najvećih austrijskih muzičara, ali i svetskih, bio je i čuveni Falko.

Rodio se kao Johan Helcl u Beču 19. februara 1957. godine u radničkoj porodici. Njegova majka Marija Helcl trebalo je da rodi trojke, ali je samo Falko preživeo. Mladi Johan je kao dečak bio zainteresovan za muziku.

Za svoj četvrti rođendan dobio je klavir, a kasnije i gramofon, gde je slušao hitove Elvisa Prislija, "Bitlsa" i ostalih muzičkih zvezda.

Nakon što je napustio gimnaziju i zanat, otišao je na služenje vojnog roka, gde je naučio da svira bas gitaru. Sedamdesetih kreće sa svojom muzičkom karijerom, a umetničko ime Falko uzeo je po istočno-nemačkom skijašu Falku Vajslflogu.

Bio je u sastavu "Umspannwerk" i "Drahdiwaberl", a osamdesetih kreće da nastupa solo. Falko je bilo ljubitelj rep zvuka, i često ga je koristio u svojim pesmama. Ono što je zanimljivo jeste da je pevao na maternjem nemačkom jeziku.

Pažnju je privukao kada je 1981. godine objavio singl pod nazivom "Der Kommissar", koji je bio popularan kako u Austriji, tako i u Evropi.

Falko - "Der Kommissar":

Pesmu "Der Kommissar" obradio je sastav "After The Fire".

Poslušajte i njihovu verziju:

Prvi album "Einzelhaft" Falko je objavio 1982. godine, a drugi "Junge Römer" dve godine kasnije, 1984,

Svetsku slavu stekao kada je izbacio legendarnu pesmu "Rock Me Amadeus", koja se našla na njegovom trećem albumu "Falco 3"(1985). Sama numera inspirisana je filmom "Amadeus" reditelja Miloša Formana i pritom je postala svetski hit. Pesma "Rock Me Amadeus" bila je prva na listama u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Falko - "Rock Me Amadeus":

Falkova pesma koja je privukla veliku pažnju bila je pesma "Jeanny". Neki su osuđivali ovu numeru zbog sumnje da glorifikuje silovanje. Pesma je na neki način bila i zabranjena, budući da neke radio stanice i televizije u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj su odbile da je puštaju. U Istočnoj Nemačkoj situacija je bila rigoroznija. Pesma "Jeanny" je bila zabranjena za puštanje, kako u medijima, tako i u noćnim klubovima.

Neke feminističke organizacije tražile su da se ovaj Falkov hit bojkotuje.

Međutim, i pored velike kritike, pesma "Jeanny" našla se na prvom mestu brojnih top lista širom Evrope. Čak je napravljen i drugi deo numere pod nazivom "Coming Home" (Jeanny Part II, One Year Later).

Falko - "Jeanny":

Falkov je pored navedenih pesama izbacio i hit "Vienna Calling":

Austrijski pevač bio je u kratkotrajnom braku sa Izabelom Vitković, samo godinu dana. Sa njom je bodio ćerku Katarinu 1986. godine.

Falko je preminuo 6. februara 1998. godine od teških povreda glave koje je zadobio nakon što se svojim vozilom sudario sa autobusom u blizini odmarališta Puerta Plata u Dominikanskoj Republici. Imao je 40 godina.

Pre nego što je preminuo, razmišljao je da se vrati na muzičku scenu. Tri nedelje nakon njegove smrti, posthumno je objavljem Falkov album "Out Of Dark".

Koji je po Vama najomiljeniji Falkov hit?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA