≫ 

To su bili dani, druže moj... Nostalgična pesma zasnovana na ruskoj romansi, ali sa engleskim rečima

Numera govori o sećanju na mladost i romantični idealizam...

  • 1
Mary Hopkin Meri Hopkin / Printskrin: YouTube/Ahmad F Elyan

Velška pevačica Meri Hopkin je dospela na 1. mesto na top listi singlova Ujedinjenog Kraljevstva, kad je otpevala pesmu Those Were The Days. To se desilo na današnji dan 1968. godine.

Autorstvo numere je pripisano Džinu Raskinu, koji je ubacio engleske reči u rusku romansu Dorogoi dlinnoyu ("Дорогой длинною", što doslovno znači "dugi put"), a koju je komponovao Boris Fomin, uz reči pesnika Konstantina Podrevskog. Numera govori o sećanju na mladost i romantični idealizam.

Meri Hopkin je debitovala sa ovim singlom, koji je producirao Pol Makartni, a koji je bio hit broj 1 u Velikoj Britaniji, Kanadi i mnogim drugim zemljama severne hemisfere. Što se tiče SAD, pesma se pozicionirala na 2. mesto liste Billboard Hot 100, odmah iza Hey Jude Bitlsa.

Gruzijska pevačica Tamara Tsereteli i ruski pevač Aleksandar Vertinski, otpevali su najranije verzije pesme 1925. i 1926. godine.

Pesma se pojavljuje i u britansko-francuskom filmu "Nevini u Parizu" (Innocents in Paris), kad ju je otpevala Ljudimila Lopato sa originalnim ruskim rečima.

Uprkos svemu ovome, pomenuti Džin Raskin je svuda bio predstavljen kao jedini autor pesme, iako je samo napisao Merinu - sa engleskim rečima, a nije komponovao muziku.

U svakom slučaju, verzija Meri Hopkin danas predstavlja jednu od najpoznatijih pesama svih vremena, koju su u toku predstojećih godina izveli mnogi svetski umetnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragiša

    25. septembar 2020 | 14:32

    Ovu pesmu su puštali u Južnoj Africi, u vreme aparthejda, osuđenicima na smrt pre samog izvršenja kazne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA