≫ 

Danas bi proslavio 80. rođendan: Šta bi Džon Lenon još uradio da nije ubijen 1980. godine?

"Lenon je bio najautentičniji Bitls. Bio je čovek koga su vodile emocije..."

  • 2
Džon Lenon Džon Lenon / Foto: Profimedia/AFP

Jedan čovek kuca na vrata, koja nedugo zatim otvara Džon Lenon. U prošlogodišnjem britanskom filmu Yesterday,  protagonista je u potrazi za Lenonom koji je još uvek živ i koji se, umesto da se posveti muzičkoj karijeri, povukao u kuću na engleskoj obali i večeri provodi slikajući, prenosi DW.

Ali, pravom Lenonu nije bilo dozvoljeno da ostari. Ubrzo nakon 40. rođendana, 1980. godine, ubijen je u Njujorku.

A kako bi Lenon, da je među živima, danas, 9. oktobra, proslavio svoj 80. rođendan? Da li bi se zaista u starosti povukao u kuću na obali?

- Teško je odgovoriti na to pitanje, ali on je još uvek imao planove - kaže Rajner Moers, osnivač Muzeja Bitlsa u nemačkom gradu Haleu i autor knjige Bitlsi – istorija i hronologija.

U vreme nakon njegove smrti, pričalo se da bi Lenon verovatno najpre otišao na turneju, s obzirom na to da je njegov deseti album Double Fantasy objavljen samo tri nedelje pre ubistva.

- To znači da bi Lenona turneja nakon dugo vremena odvela i u Englesku - kaže Rajner Moers. Ali, to su samo pretpostavke...

Atentat povećao prodaju

Zbog atentata, prodaja albuma Double Fantasy odvijala se veoma dobro i do danas važi za jedan od najprodavanijih Lenonovih solo-albuma. Album je 1982. dobio i nagradu Gremi kao album godine.

John Lennon Foto: Profimedia/Newscom

- To je biznis. Ali, to nije korektno prema albumu, koji je zaista bio mnogo bolji od pojedinih prethodnih - ističe Rajner Moers.

Pre snimanja albuma, Lenon je napravio višegodišnju pauzu kako bi više vremena provodio sa svojim sinom Šonom. Međutim, nakon nekog vremena, Joko Ono je primetila da je njen muž sve nezadovoljniji i poslala ga je na više putovanja kako bi se pronašao. Ta putovanja su dovela do njegove odluke da se ponovo bavi muzikom.

Još pre raspada Bitlsa, Lenon je snimio eksperimentalni album s Joko, s kojom se i oženio 1969. Nakon što je 1970. napustio Bitlse, svake godine, sve do 1975, snimao je po jedan novi album.

- Prve solo ploče bile su veoma tražene, kao i kod drugih članova Bitlsa - kaže Rajner Moers i dodaje:

- Ali potražnja je u toku godina polako jenjavala.

Virus Outbreak Cannes Retrospective, Kan, Kanski festival, retrospektiva, film Džon Lenon i Joko Ono / Foto: Tanjug/AP

Svaki od članova Bitlsa je, istina, bio individualni muzičar, ali – nikad više i Bitls. Sedamdesetih su stalno kružile glasine da će doći do ponovnog okupljanja benda, što ni nekadašnji članovi nisu hteli da isključe kao mogućnost. Lenon je jednom prilikom u izvesnom intervjuu govorio o "nadljudskim očekivanjima obožavalaca":

- Oni kao da očekuju da vide boga kako svira. Zajedno ili ne, videćemo.

Muzika ovde i sada

Kao što je poznato, do ponovnog okupljanja nije došlo. A kako bi danas izgledalo lično, muzičko i umetničko delo jednog Džona Lenona? Da li bi se doticao politike, kao kada je u toku mirovne kampanje napisao Give Peace a Chance?

- Lenon je bio najautentičniji Bitls. Bio je čovek koga su vodile emocije. Kad bi ušao u studio kod njega je sve bilo verodostojno - napominje Rajner Moers.

Lenon je često svoje pesme snimao "u trenutku u kojem bi ih osetio, ovde i sada", za razliku od Pola Makartnija koji je bio praktičniji i često vodio računa o tome šta bi moglo da bude muzički zanimljivo.

Rajner Moers je uveren da je Lenon pronašao sreću u svom privatnom životu – iako njegovu suprugu Joko Ono mnogi smatraju dominantnom i hladnom, a zbog njenog utjicaja na Lenona smatraju je i odgovornom za raspad Bitlsa.

- Joko je od početka imala velik uticaj na Lenona - potvrđuje i Rajner Moers.

Kontroverzna ljubav

Prva četiri albuma nakon Bitlsa, Lenon je snimio zajedno sa Joko Ono, koja je takođe pisala pesme i pevala. Bio je zadovoljan time, uveren je Rainer Moers. Kasnije su se promenili i obožavaoci i Joko Ono, koja je bila sve posvećenija obožavaocima.

the Beatles Foto: Profimedia

Ali, ostao je odnos ljubav-mržnja između Lenona i Makartnija, dvojice autora pesama Bitlsa.

- Oni su profitirali jedan od drugog. .Lenon je Makartnija sačuvao od površnosti, a Makartni je zaslužan za to što sve nije postalo previše bizarno - smatra Moers.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    9. oktobar 2020 | 16:44

    Bitlsi popularna grupa.. Ali u senci kralja kinga najboljeg pevača svih vremena i za sva vremena najbolji nastupi glas božanstven milijardu prodatih ploča kaseta cd dvd elvisa prislija forever zauvek King kralj .. Eelviis priisliii...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA