≫ 

Najveselija varošica u Srbiji: Zagrmela dragačevska budilica u Guči usred epidemije

Ovo gluvo leto bez zvuka limenih instrumenta za meštane Guče bilo je jedno od najtužnijih

  • 2

Usred pandemije korona virusa, Sabor trubača u Guči ove godine po prvi put je za svih 60 godina koliko se održava - otkazan. Ipak, tradicija se mora poštovati pa je na datum kad je prvi put održana ova manifesticija 14. oktobar, ipak zagrmela dragačevska budilica koju su odsvirali najbolji trubački orkestri. Prošlogodišnji pobednik, Elvis Bajramović, prešao je skoro 300 kilometara kako bi bio na simboličnom obeležavaju Sabora trubača.

- Guča je naš život i jutros kad smo došli ovde shvatili smo koliko nam je nedostajala ove godine. Mi smo svakako marljivo vežbali i radili, spremamo se za sledeći Sabor, a za ovaj se najiskrenije nadamo da je prvi i jedini koji je otkazan - rekao je Elvis za RINU.

Nakon budilice u 10 sati biće podignuta i saborska zastava, a pripreme za narednu godinu Saborski odbor počinje odmah danas.

- Dragačevski sabor mora da ima svoju izvornu koncepciju, ne može biti ni komercijalni ni vašarski već kulturni događaj, isključivo sa obeležjima trubačke muzike i nacionalne tradicije i stvaralaštva. I može da traje najviše četiri dana, sve ostalo je okretanje leđa Saboru koji je davno postao ne samo srpske, već i svetska adresa - rekao je Milivoje Dolović.

Najradosniji ovog jutra bili su svakako meštani Guče koji u većini slučajeva žive za trubu i od trube. Kako su rekli, ovo gluvo leto bez zvuka limenih instrumenta za njih je bilo jedno od najtužnijih.

Video: Guča otkazana prvi put za čitavih 60 godina, kao i Sabor violinista

(telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA