≫ 

"Do nam želi dobar dan, re u redu čeka sam": Film koji nam je dao ovu pesmicu proslavio 55. rođendan

Godine 2015. američki "Bilbord" je soundtrack filma proglasio za drugi najbolji album svih vremena...

  • 0
Moje pesme, moji snovi, The Sound of Music Džuli Endruz na posteru za film "Moje pesme, moji snovi" (1965) / Foto: Promo

"Moje pesme, moji snovi" (The Sound of Music) je Američki filmski institut (AFI) smestio na 55. mesto najboljih američkih filmova svih vremena, kao i na 4. poziciju najboljih mjuzikala.

Pored brojnih nagrada i priznanja, dobio je 5 Oskara, uključujući one za najbolji film i najboljeg režisera. Do novembra 1966, važio je za finansijski najuspešniji film svih vremena, prestigavši "Prohujalo sa vihorom" narednih pet godina. Sličan uspeh je imao širom sveta, gde je oborio rekorde u 29 zemalja.

Pored prelepih prirodnih pejzaža Austrije i Nemačke i odličnog glumačkog ansambla koji je uključio Džuli Endruz i Kristofera Plamera, ono što je posebno interesantno u neponovljivom "Moje pesme, moji snovi" je - muzika.

Naime, na današnji dan 1967. godine, album muzike iz filma je zauzeo 1. mesto na listi najprodavanijih u Ujedinjenom Kraljevstvu, s koje se nije "skidao" prethodne 132 sedmice.

Pojedine najpopularnije pesme s albuma su: Sixteen Going on Seventeen, My Favorite Things, The Sound of Music, Do-Re-Mi, Edelweiss, So Long, Farewell, Climb Ev'ry Mountain i The Lonely Goatherd, koje su prvenstveno pevali guvernanta Marija (Endruz) i sedmoro dece imućnog penzionisanog oficira nekadašnje carske mornarice - kapetana fon Trapa (Plamer), koji, takođe, divno peva numeru Edelweiss.

Autori originalne muzike su kompozitor Ričard Rodžers i tekstopisac Oskar Hamerstajn II, kao i aranžer Irvin Kostal. Album je objavljen 1965. i predstavlja jedan od najuspešnijih soundtrack albuma u istoriji, prodavši više od 20 miliona primeraka.

Pored Ujedinjenog Kraljevstva, album je 1. poziciju zauzeo i na američkoj Bilobord listi, zadržavši se u prvih 10 narednih 109 sedmica, sveukupno se održavajući 238 nedelja.

Album je u Ujedinjenom Kraljevstvu godinama bio najprodavaniji - 1965, 1966. i 1968, postavši drugi najprodavaniji album decenije.

Godine 2015. Bilbord ga je imenovao za drugi najbolji album svih vremena.

Više puta je bio revidiran, pa su nove pesme dodavane 1995, 2000, 2005, 2010. i 2015.

U toku godina, muzika, kao i film, više puta je prepevavana i parodirana. U januaru prošle godine, i Arijana Grande je objavila svoju verziju pesme My Favorite Things, ali pod nazivom 7 Rings, koja trenutno ima preko 850 miliona pregleda na YouTube-u.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA