≫ 

"Molitva" i "Zujte strune": Ako bude festivala, dela Isidore Žebeljan na programu Bemusa

"Imamo veoma dobar program festivala, ali okolnosti se menjaju na nedeljnom nivou", naglasio je gradski sekretar za kulturu, Ivan Karl...

  • 0
Isidora Žebeljan Isidora Žebeljan / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvolila, "Molitva" i "Zujte strune", kompozicije nedavno preminule kompozitorke i akademika Isidore Žebeljan, biće izvedena u okviru programa predstojećih Beogradskih muzičkih svečanosti Bemus, najavljeno je danas u Skupštini grada Beograda.

Prema rečima dirigenta i umetničkog direktora festivala, Bojana Suđića, Bemus će otvoriti proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič u pratnji Simfonijskog orkestra RTS, 1. novembra, nastupom na Kolarcu.

Tada je planirano i izvođenje dela Isidore Žebeljan "Molitva" uz gostovanje soprana Anete Ilić, jednog od najznačajnijih vokalnih umetnika u Srbiji.

"Zujte strune" Isidore Žebeljan takođe će izvesti Simfonijski orkestar RTS, 11. novembra, kao uvertiru u nastup naše cenjene pijanistkinje Jasminke Stančul.

Suđić naglašava da je kompletan program ove muzičke smotre bio pripremljen još početkom marta, ali da epidemijska situacija i suzbijanje pandemije korona virusa nisu otvarali prostor da se taj program predstavi ljubiteljima kvalitetne muzike.

- Marta Argerič spada u sam vrh klasične muzike na svetskom nivou i sa velikom radošću najavljujem njen dolazak u Beograd ako to epidemijske okolnosti dozvole. Marta Argerič je i u ovakvim uslovima suzbijanja pandemije prihvatila da dođe u Beograd i odsvira Koncert br. 1 za klavir u C-duru Ludviga van Betovena, koji je obeležio početak njene pijanističke karijere - rekao je Suđić.

Maestro Suđić veruje da će do 13. novembra publika u Beogradu imati prilike da čuje izuzetne umetnike iz sveta, ali i vrsne muzičare i orkestre iz Srbije.

Kako kaže, uveren je da je program Bemusa raznovrstan i da će različiti poštovaoci kvalitetne muzike biti u prilici da pronađu nešto za sebe za vreme trajanja festivala.

Beograd Bemus Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ako to situacija sa pandemijom dozvoli, jedan od najvećih svetskih tenora, Hose Kura, na Bemus dolazi takođe iz Argentine, a iz Rusije sopran Marija Guljegina. Pred publikom Bemusa muziciraće i naši renomirani solisti poput pijanistkinje Jasminke Stančul ili violiniste Sretena Krstića. Iz Slovenije stiže flautistkinja Irena Grafenauer, a u programu Bemusa naći će se i koncerti Beogradske filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS-a, ansambla Madlenijanuma. Big bend RTS-a će iskoračiti iz uobičajenog repertoara i u posebnom aranžmanu svirati jednu operu - otkriva Suđić.

Umetnički direktor Bemusa ističe da su svi solisti i ansambli potvrdili učešće u programu Bemusa.

- Svi koncerti će biti održani u sali Kolarčeve zadužbine osim jednog posebnog događaja u pozorištu Madlenianum - napominje Suđić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je napomenuo da se virus kovid 19 nije primirio u svom delovanju već da jača mnogo više u Evropi nego kod nas.

Beograd Bemus Ivan Karl / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Imamo veoma dobar program festivala, ali okolnosti se menjaju na nedeljnom nivou. Nije nemoguće da dođe do pomoranja Bemusa, ali se za sada ponašamo i pripremamo kao da će se festival desiti. Cebef je obavio svu komunikaciju sa umetnicima koji će, ako sve bude u redu doći u Beograd na Bemus, ali moramo da pratimo situaciju sa suzbijanjem pandemije. Marta Argerič dolazi iz Švajcarske u Beograd i videćemo koliko će to biti izvodivo za desetak dana - kazao je Karl.

Prema njegovim rečima, ako organizatori Bemusa budu primorani na redukciju programa zbog epidemiloške situacije, biće održano ono što bude dostupno u datom trenutku.

Beograd Bemus Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Videćemo. Možda se odlučimo na Bemus prolog kao što je to bio slučaj sa Bitefom u septembru. Možda budemo u prilici da održimo suženo izdanje festivala. Postoji mogućnost da sledeće godine održimo i 52. i 53. Bemus... Koristićemo sva moguća i raspoloživa kreativna rešenja da ono što je bila ideja oko Bemusa sprovedemo - istakao je Karl.

Damir Handanović, direktor Cebefa, napomenuo je da sutra prodaja ulaznica na Kolarcu.

- Veoma je važno da obavetimo ljude da ćemo novac za ulaznice za koncerte koje možda budemo morali da otkažemo vratiti građanima i da će maksimalno 500 poštovalaca kvalitetne muzike biti u sali za vreme jednog koncerta - napomenuo je Handanović.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA