≫ 

Bajaga dobitnik nagrade "Darko Kraljić" za popularnu muziku

"Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smeštaju u sam vrh rok scene u Srbiji i eks Jugoslaviji"

  • 3
Momčilo Bajagić Bajaga Foto: ATA images

Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga osvojio je nagradu "Darko Kraljić" za 2019. godinu, za muzičko stvaralaštvo/životno delo u domenu popularne muzike, čija će dodela biti u utorak, 27. oktobra, u sali Udruženja kompozitora Srbije (UKS), saopštili su sinoć iz udruženja.

Odluku je jednoglasno deo stručni žiri u sastavu Radoslav Graić, predsednik, i kompozitori Vojkan Borisavljević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović i Aleksandra Milutinović.

- Iza Momčila Bajagića je bogata diskografija i veliki broj hitova koji ga smeštaju u sam vrh rok scene u Srbiji i eks Jugoslaviji, i danas njegovi koncerti okupljaju brojnu publiku, kako u Srbiji tako i u regionu - naveo je žiri.

Ističu da je dobitnik nagrade rok muzičar, kompozitor, tekstopisac, gitarista, vokalni solista i frontmen svoje grupe, i pišu o nedavnim uspesima muzičara, kada je bila serija koncerata sa Simfonijskim orkestrom i horom RTSa, decembra 2019. godine u Sava centru, gde je obeležio 35 godina umetničkog rada.

Dirigent i kompozitor Vojkan Borisavljević u ime celog žirija je zaključio: "Stvaralaštvo autora spada u sam vrh popularne muzike na našim prostorima, njegove kompozicije oduvek izazivaju duboke emocije kod svih generacija slušalaca, a pesma "Moji su drugovi" predstavlja nezvaničnu himnu svih raseljenih ljudi sa prostora bivše Jugoslavije".

Muzikolog Ivana Trišić, predsednica Udruženja, kaže da je stvaralašto Momčila Bajagića odlikuje neiscrpna muzička mašta, neposrednost i nenametljivost izraza u tumačenju samog autora, kao i emotivnost, koja se neodoljivo prenosi na slušaoce, a stihovi koje sam piše za svoje pesme, imaju umetničku vrednost i nezavisno od muzičkog sadržaja.

Na svečanosti u utorak u Mišarskoj ulici 12-14 povodom nagrade govoriće kompozitor Rade Radivojević, potpredsednik UKS-a, Petar Peca Popović, rok novinar i publicista, i Srđan Marjanović, predsednik Sekcije kompozitora džez i zabavne muzike UKS.

U muzičkog delu programa učestvovaće sam laureat i klavijaturista Aleksandar Saša Lokner, iz zajedničkog benda "Bajaga i Instruktori", a emitovaće se i video projekcija sa njihovih nedavnih koncerata.

Reditelj ove male svečanosti je Marko Bajagić.

Video: Da li se iza Bajaginih pesama kriju istinite priče

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA