≫ 

Pola veka rok legende: YU grupa sprema rođendanski koncert, ali i iznenađenje za narednu godinu

YU Grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović

  • 6
Yu Grupa Foto: Wood RS

Čuvena Yu Grupa počeće obeležavanje velikog, u regionu jedinstvenog jubileja 50 godina postojanja koncertom na svoj rođendan 29. novembra (20.00) u Kombank dvorani u Beogradu.

Koncert Yu Grupe u nekadašnjem Domu sindikata, u okviru koncertnog serijala promoterske kuće Long Play "Pod maskama", biće samo uvod i mala najava za iduću godinu, kada u očekivanim redovnim zdravstvenim okolnostima naš najdugovečniji bend priprema veliki slavljenički spektakl, o čemu će fanovi i javnost biti naknadno obavešteni.

- Yu Grupa je došla iz stopostotne ljubavi prema muzici, iz osećanja koje rokenrol izaziva u nama. Ta želja za stvaranjem muzike, pa da se ona predstavi drugim ljudima, da im pobudimo neka najlepša osećanja, to je sve uslovilo da mi trajemo - objašnjava basista Žika Jelić.

Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa braćom Žikom i gitaristom i pevačem Dragim Jelićem, prošavši kroz brojne faze i postave, gde je poslednjih 25 i više godina treći stožer gitarista Petar Jelić, Yu Grupa je objavila niz značajnih albuma, od prvenca "Yu Grupa" (1973) do poslednjeg "Evo stojim tu" (2016), na kojima su, kao i na nekoliko singlova, zabeležene antologijske pesme, kakve su "Crni leptir", "Čudna šuma", "Kosovski božuri", "Od zlata jabuka", "Mornar", "Dunavom još šibaju vetrovi"...

- Ne postoji pravilo i ne može niko da proceni šta će i na koji način da prihvate ljudi i koliko dugo. Kad se desi, kao što se desilo sa "Čudnom šumom", sa "Leptirom", kao što se desilo sa puno pesama sa singlova, kao "Kosovski božuri" koje sviramo i dan danas, super je osećanje da je nešto ostalo da živi toliko dugo godina. Možda čak i posle nas. To se pojavi kao želja svakog ko se bavi kompozitorskim radom - kaže Žika.

YU Grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom Idejni posed. Na nastupu u zemunskom klubu "Sinagoga" 29. novembra iste godine, disk džokej Zoran Modli (1948-2020) je pozvao publiku da im odabere ime. Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali YU grupa. Godinama kasnije svirali su redovne rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike.

Poseban autorski i svirački doprinos i trag ostavio je gitarista Miodrag Bata Kostić, a u bendu su tokom godina svirali bubnjari Raša Đelmaš, Dragan Micić, Dragoljub Đuričić, Slobodan Jurišić i Igor Malešević, klavijaturista Dragan Janković i gitarista Nedžat Maculja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sik

    24. oktobar 2020 | 14:51

    Svaka čast!

  • Vera

    24. oktobar 2020 | 18:25

    Neponovljiva energija i rokenrol koji podiže! A u isto vreme kultura i odmerenost.50 godina održati bend je retkost i veliki rad.Svaka čast! I u sedamdest godina i dalje navežbani kao niko.

  • Gile

    24. oktobar 2020 | 16:51

    Legendarna YU Grupa,živi bili 100 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA