≫ 

Vasil Hadžimanov i Matija Dedić na džez festivalu u Pančevu

Hadžimanov je napomenuo da je ovo jedan od koncerata kakav domaća publika nije često u prilici da vidi...

  • 2
Matija Dedić

Matija Dedić / Foto: ATA Images

Dvadeset treće izdanje Pančevačkog džez festivala biće realizovano uživo od 5. do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, javili su organizatori ove muzičke smotre.

Publika će moći besplatno da gleda koncerte šest međunarodnih sastava muzičara iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Italije i Izraela, a ulaz na sve nastupe biće besplatan.

Vasil Hadžimanov

Vasil Hadžimanov / Foto: ATA Images

Druge festivalske večeri, 6. novembra od 19h, nastupiće duo izuzetnih džez pijanista - Vasil Hadžimanov i Matija Dedić.

Naravno, dvojici maestra ovo nije prvi put da nastupaju zajedno, već su delili scenu na "Liburnia Jazz Festival"-u pre četiri godine, ali i kao kvartet na koncertima sa Gabi Novak i Biserom Veletanlić, kada su rasprodali nekoliko nastupa na turneji u Kombank Dvorani i SNP u Novom Sadu.

Takođe, dva velikana na mestu prvog susreta u Opatiji, prošle godine su imali još jedan nastup kao duo.

- Fokusiraćemo se na naš autorski rad, jer Matija i ja imamo dovoljno materijala za jedan takav nastup, sviraćemo numere iz našeg čitavog opusa, otkad se bavimo muzikom - kaže Hadžimanov, i dodaje da je ovo jedan od koncerata kakve domaća publika nije često u prilici da vidi.

U nastavku večeri će svirati internacionalni sastav austrijskog saksofoniste Fulsome X.

Muzičar je kao mladić bio jedan od suosnivača čuvenog Vienna Jazz Orchestra, koji će i danas ostati upamćen kao jedan od najkreativnijih sastava u istoriji evropskog džeza.

Projekat Fulsome X posvećen je filadelfijskom gitaristi Rikiju Janakoneu i zasniva se na izvođenju njegovih neobjavljenih kompozicija.

Ovaj autor je stvarao u duhu "harmolodije" koju je krajem sedamdesetih godina razvio fri-džez pionir Ornet Koleman, spajanjem slobodnog džeza i fanka.

Pančevački džez festival održava se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Izraela u Beogradu i Dunav osiguranja.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stela

    30. oktobar 2020 | 22:25

    Sjajno!

  • Ana

    1. novembar 2020 | 08:51

    Od Vasila covek vise ne moze da dise, poput neke starlete, svaki drugi dan u medijima. Matija, divno! Malo prostora za pijaniste poput Nemanje Nikolica, neki mladi ljudi koje bismo rado culi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA