≫ 

Aca Seltik i Big 4 obradili pesmu Riblje čorbe koju je napisao Miša Aleksić

"To je pesma našeg odrastanja. Želeli smo da je snimimo, da sa njom uradimo neku veću stvar, a Mišina tragična smrt bila je povod da je objavimo na Jutjubu i damo joj novi život", kaže Željko Čačija

  • 1
Aca Seltik

Aca Seltik / Printskrin: YouTube/U Klinču

Kompozicija Miše Aleksića „Ja ratujem sam“ na dan njegove smrti dobila je novo obličje. Četvorica muzičara okupljenih oko imena The Big 4 snimili su je u drugačijem maniru, kao omaž mladosti i velikom umetniku Miši Aleksiću, a sav novac prikupljen od ove pesme pokloniće deci bez roditeljskog staranja, piše Sputnik.

Četvrti studijski album Riblje čorbe „Buvlja pijaca“ ponudio je za nijansu sofisticiraniji zvuk u odnosu na prethodna izdanja. U stvaranju albuma učestvovali su Bora ĐorđevićMiša AleksićBajagaRajko KojićVicko Milatović, a gostovali su i Kornelije Kovač i Miroslav Aranđelović.

Tekst pesme „Ja ratujem sam“ napisao je Bora Đorđević inspirisan služenjem vojnog roka, a muzika je, kao i obično u Mišinim kompozicijama, pronašla način da otelotvori energiju Đorđevićevog teksta. Ta energija i dan-danas je živa i može da se oseti i u novom aranžmanu grupe The Big 4.

Miša Aleksić

Miša Aleksić / Foto: ATA Images

Bend okupljen oko gitariste Ivana Zoranovića, pevača Aleksandra Petrovića — Ace Seltika, bubnjara Aleksandra Petrovića Mengelea i basiste Željka Čačija imao je za cilj samo jedno — da snimi Mišinu hit pesmu „Ja ratujem sam“.

- To je pesma našeg odrastanja. Želeli smo da je snimimo, da sa njom uradimo neku veću stvar, a Mišina tragična smrt bila je povod da je objavimo na Jutjubu i damo joj novi život - priča za Sputnjik basista i sportski komentator Željko Čačija.

Bend je pesmu snimio još za života Miše Aleksića, koji je ujedno i bio među prvim slušaocima ovog aranžmana.

- Miša je napisao muziku i vlasnik je 50 odsto prava. Kada je čuo pesmu, rekao je: "Momci, ovo je fantastično, uradite još jedan snimak i objavite kao singl". Dao nam je svoje odobrenje, a onda je preminuo - kaže Čačija.

Prema mišljenju mnogih, a i Čačija, Miša Aleksić je autor najozbiljnijih pesama Riblje čorbe i ujedno njen najpristojniji član. „Ja ratujem sam“ je, kako kaže Čačija, životna tema mnogih članova benda The Big 4.

- Pesma "Ja ratujem sam" je remek-delo. Obradili smo je u Motorhead fazonu, a potom prelazimo u pankerski stil svirke. To je simbioza raznih muzičkih stilova i naših doživljaja. Mi smo uradili tu pesmu iz čiste ljubavi prema Mišinoj i Borinoj kompoziciji. Nismo čak ni želeli da otkrijemo identitet da ne bismo privlačili pažnju - priznaje basista.

Kada je prvi put čuo ovu kompoziciju, naš sagovornik otkriva da je imao dvanaest godina i zamišljao je sebe kako je svira.

- Puštao sam ploču na gramofonu i imitirao sviranje gitare - iskren je Čačija.

Zato „Ja ratujem sam“ postaje oda namenjena deci koja su ostala uskraćena za toplinu roditeljskog doma, u kojoj će moći da ispolje svu svoju energiju.

- Deca bez roditelja sama se bore kroz život, prepušteni su sebi, prepušteni ulici. Zato će novac prikupljen od klikova na Jutjubu i emitovanja ići u humanitarne svrhe, za decu svratišta i bez roditeljskog starenja - otkriva Čačija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    4. decembar 2020 | 10:57

    Svaka cast na i deji, na delu i na celoj koncepciji...pesma je hit!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA