Preminuo Nikola Nika Stojić, jedan od osnivača Dragačevskog sabora trubača u Guči

Bio je priznati profesor, dobitnik brojnih društvenih i kulturnih priznanja, pokretač Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva

  • 3
Osnivač Guče, NIKOLA NIKA STOJIC

Nikola Nika Stojić Printskrin: Youtube/Televizija Galaksija 32

Nikola Nika Stojić, jedan od osnivača čuvenog Dragačevskog sabora trubača u Guči preminuo je u petak ujutru u 90. godini života, pišu "Novosti".

Bio je priznati profesor, dobitnik brojnih društvenih i kulturnih priznanja, pokretač Kulturno-prosvetne zajednice Dragačeva, Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva i Ekološkog Društva Dragačeva.

- Kao veliki hrast bdio je decenijama nad kulturnim, društvenim i javnim života Dragačeva, ostavljajući za sobom neizbrisiv i neprolazan trag. Čovek - svedok veka, ogromne mudrosti i enciklopedijskog znanja bio je mlađim generacijama iskren prijatelj, mudar savetnik i divan sagovornik. Jutros je naš stari i gorostasni dragačevski hrast pao, ali će večno stamen živeti, a svojim izdancima i besmrtnim delom biti svetionik budućim generacijama i svima nama njegovim prijateljima, učenicima, poštovaocima i sugrađanima - rekli su u Udruženju Naše Dragačevo.

Nikola Nika Stojić rođen je 04. februara 1930. godine. Osnovnu školu završio je u rodnoj Guči, gimnaziju u Čačku, a studije srpskog jezika i književnsti završio je na Beogradskom univerzitetu. Radni vek provodi u Guči kao profesor i direktor u Osnovnoj školi u Guči, te kao direktor Doma kulture.

Čuveni Nika bio je autor više od 70 knjiga poezije, priča, monografija, leksikona..., a pored književnosti bavio se sklupturom i vajanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragacevac

    4. decembar 2020 | 19:23

    Nikola Nidzo Stojic istinska legenda Guce a i celog Dragaceva...covek koji ulepsa dan kada god se sretne na ulici...neka mu je vecna slava i pokoj mu dusi!!!!

  • JS

    4. decembar 2020 | 19:28

    Laka vam zemlja legendo.

  • Boža zemunac

    4. decembar 2020 | 21:45

    Laka mu crna zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA