≫ 

Nastup Džonija Keša koji je promenio sve: Mnogi naši bendovi i danas ga kopiraju

U zatvoru Folsom Džoni je pronašao svoj cilj i svrhu

  • 0
Džoni Keš Džoni Keš u Folsomu / Printskrin: YT/ finlarg

Nastup Džonija Keša u zatvoru Folsom postao je slavan, a snimak je objavljen kao album i imao je milionski tiraž.

Dana 13. januara 1968. godine Keš je svirao uživo u tom američkom zatvoru. Reč je o ustanovi smeštenoj u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, i to 30-ak kilometara od kalifornijskog glavnog grada Sakramenta.

Zanimljivo je da je Džoni Keš pesmu “Folsom Prison Blues” napisao i snimio još 1955. godine odnosno gotovo 13 godina ranije. Inspiraciju je dobio nakon što je kao pripadnik američkih snaga u Nemačkoj gledao film “Inside the Walls of Folsom Prison”. Pesma “Folsom Prison Blues” postala je popularna među zatvorenicima, tako da je pozivan da nastupa u zatvorima, prenosi Headliner.

I zaista, pre nego što je na današnji dan pre 53 godine nastupio u zatvoru Folsom, izvodio je svoje pesme i u drugim zatvorima, ali upravo je nastup u Folsomu postao svetski popularan. Keš je istog dana održao dva koncerta u tom zatvoru, jedan ujutru, a drugi u rano popodne. Veliki deo pesama koje je izvodio imao je veze sa zatvorskim životom. Naravno, na oba koncerta prva pesma koju je izvodio bila je – “Folsom Prison Blues”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA