≫ 

Da nije bilo reakcije Bilija Ajdola, kompozicija "Top Gun Anthem" ne bi bila deo filma "Top Gun"

Čuvena numera Harolda Faltermajera bi verovatno zvučala drugačije i našla bi se u drugom poznatom filmu iz osamdesetih

  • 1
Top Gun Anthem, Bili Ajdol Top Gun Anthem, Bili Ajdol Printskrin: Youtube/Telegraf

Jedna od kompozicija koja je obeležila osamdesete godine prošlog veka je svakako bila "Top Gun Anthem". Zajedničkim snagama su je izveli kompozitor Harold Faltermajer na klaviru i gitarista Stiv Stivens.

Sama kompozicija je odlično prošla, a 1987. godine osvojila je Gremi nagradu za najbolji pop instumental. Spot je režirao Domink Sena, a u ekranizaciji ove numere možemo da vidimo kako Faltermajer i Stivens sviraju u hangaru punom aviona.

Kao što je poznato, kompozicija "Top Gun Anthem" našla se u filmu "Top Gun". Međutim, vrlo lako se moglo desiti da ta numera ne bude deo ostvarenja reditelja Tonija Skota. Ali, na kraju, jeste i to zahvaljući reakciji Bilija Ajdola.

Naime, kompoziciju "Top Gun Anthem" stvorio je navedeni Harold Faltermajer, čuveni nemački kompozitor koji je sarađivao i slavnim britanskim rokerom. Naime, Faltermajer je radio na snimanju klavijaturnih delova za Ajdolov album "Whiplash Smile".

U intervjuu za "RedBull Academy" 2014. godine, Harold je naveo da u kontrolnoj sobi snimao melodiju za scenu u filmu "Fletch", u kojem je glavnu ulogu glumio Čevi Čejs. Dok je Faltermajer radio, naišao je Bili Ajdol, otvorio vrata kontrolne sobe i slušao. Rokeru se dopala ta melodija, stegao je pesnicu, podigao je u vazduh i uzviknuo "Top Gun".

Iako je na početku nije hteo da prihvati nikakve sugestije, Faltermajer se dopala činjenica da melodiju za komediju "Fletch" pretvori u nešto ozbiljnije. Tako je Harold zamolio Stiva Stivensa, dugogodišnjeg gitaristu Bilija Ajdola, da svira gitaru za tu kompoziciju.

Stivensu se dopala ideja, budući da je verovao da će film "Top Gun", u kojem je kompozicija "Top Gun Anthem" i pojavila, postati hit. Dogovor je pao, a Stiv i Harold stvorili su numeru koja je postala evergrin.

Podsetimo se kompozicije "Top Gun Anthem":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA