≫ 

Drugi u istoriji: Vodeći srpski džezer Duško Gojković dobio Berklijevu nagradu Master svetskog džeza

Gojković je uticao na brojne muzičare širom sveta

  • 1
Dusko Goykovic Foto: Wikipedia/OhWeh

Predsednik Muzičkog koledža Berkli Rodžer H. Braun nagradio je legendarnog džez trubača, kompozitora i aranžera Duška Gojkovića (89) nagradom "Berklee Master of Global Jazz"  u petak, 22. januara. Gojković, koji je za studiranje na Berkliju još 1961. godine dobio punu školarinu, jeste tek drugi nagrađeni ovom prestižnom pohvalom u istoriji renomiranog koledža. Pre njega to je ostvario samo Vejn Šorter 2013. goine.

Još od 1955. godine Gojković je veoma jasno uticao na svetsku džez scenu, svirajući i snimajući sa velikim imenima kao što su Dizi Gilspi, Sten Gec, Soni Rolins, Li Konic, Čet Bejker i mnogim drugim. Najpoznatiji je po svojim besprekornim melodijskim frazama i izbedbama balada na trubi, prigušenoj trubi i glugelhornu.

- Duško je pokazao izuzetnu svestranost tokom svoje karijere. Od njegovih albuma Balkan Connection i A Handful O’ Soul, koje su se na top listama visoko kotirale,, preko simfonijskih aranžmana predstavljenih na albumu  Balkan Blue sve do njegovog  Samba Do Mar, inspirisanog Brazilom, on nikada nije dozvolio da bude definisan samo jednim žanrom. Duško Gojković je cementirao svoj status kao div džeza - rekao je Braun prilikom onlajn dodela nagrade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA