≫ 

Arsen Dedić je Balaševiću rekao "propašćeš", Gabi mu je prala košulje, a Mika Antić ga je "mrzeo"

Balašević je pre 35 godina ispričao šta misli o poređenju sa velikim piscima i svojim velikim prijateljima

  • 0
Đorđe Balašević, Miroslav Mika Antić, Arsen Dedić Đorđe Balašević, Miroslav Mika Antić, Arsen Dedić / Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, АТА images, Printskrin: YouTube/rakovac1

Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 68. godini, nakon tri dana provedenih u bolnici. Čuveni Panonski mornar, Novosađanin koji je želeo da bude fudbaler, stihove je počeo da piše u osnovnoj školi. Da svoje stihove nije pevao, jednako bismo ih obožavali, a oni bi dosada našli svoje zasluženo mesto u čitankama.

Tu njegovu igru rečima svi su mogli da prepoznaju, a naročito njeno bogatstvo da uvide profesori književnosti i kolege pisci. U intervjuu za magazin Rock sada već daleke 1986. godine, Đole je odgovorio na komentare da stoji rame uz rame sa Brankom Radičevićem i Crnjanskim…

Đorđe Balašević Đorđe Balašević / Foto: Tanjug/Dragan Stanković

– Poređenja.. Na tu temu sam više puta razgovarao sa Arsenom (Dedićem). On kaže: “Propašćeš, jer si uspeo. Kantautori ne smeju da uspeju, da imaju toliku publiku. Ja sam imao sve što i ti, ali nikada toliku masu.” Znam da sam uspeo da postanem narodni, ne narodnjački. Imam pristup koji me održava prilično normalnim, ne mogu u celoj mašineriji da ostanem potpuno netaknut, ali mi prija saznanje da me prihvataju…

- Što se tiče poređenja sa velikim književnicima… svako vreme ima svoje načine izražavanja i nisam siguran koliko takve usporedbe mogu stajati… Na mene je Mika Antić izvršio veliki uticaj. Žao mi je što nikad nije pokušao da peva. Govorio mi je: “Mrzim te što te svoje pesme možeš da otpevaš”.

- A pesme su nam bile slične, čak su i neki govorili da mi on piše pesme, što je bio ogroman kompliment. Mika je uvek prvi koga pominjem kada se povede razgovor o nekim poređenjima iz mojih geografskih prostora...

Miroslav Mika Antić Mika Antić / Printskrin: YouTube/rakovac1

Mika je, inače, bio čest gost na Balaševićevim koncertima.

- Ja kad pravim album, uvek mislim da nema stvari koje se mogu prikopčati “Dunji mojoj”, “Vasi Ladačkom” i onda, na prošloj, “Slovenska”, a verujem da će nešto i sa ove ostati. Meni je glavni zadatak da napravim pesmu koja će ostati.

Ipak, kazao je da ga je pogodilo kada ga Dragoslav Andrić 1983. nije uvrstio u antologiju rock poezije, a i kada 1985. nije pozvan u YU rok misiju (sastav od izvođača nekadašnje SFRJ, koji su, snimivši pesmu „Za milion godina“, uputili podršku Bobu Geldofu, koji se borio za pomoć gladnima u Africi).

– Priznajem. Malo sam potcenjen, a možda i pogrešno predstavljen. Više sam u prošlosti bio u društvu Novih fosila i Zlatka Pejakovića, nego Čorbe ili Dugmeta, gde smatram da mi je prirodnije društvo.

- Žacnulo me je i zabolelo što nisam pozvan u YU Rock Misiju, jer verujem da sam mogao, ne kao neki pevač, već kao tekstopisac, da napišem bar strofu…

- Nesvrstan sam po pitanju žanra i zato imam problema. Zabavnjaci me ne smatraju za svog, jer ne prihvatam neke njihove šablone, rockeri takođe. Narodnjak nisam, te sam prinuđen da lebdim u nekom svom prostoru i zbog toga dolazi da mi se tu i tamo nešto uskrati.

Prijateljstvo sa Arsenom i Gabi Novak

- Uvek sam imao namere jasne šta želim biti kad odrastem - ja biću Arsen! - rekao je Balašević u pesmi posvećenoj ovom pevaču.

Arsen Dedić Arsen Dedić / Foto: АТА images

Đorđe Balašević i čuveni Arsen Dedić godinama su se uvažavali, pa čak i pisali pesme jedan drugom i družili pre rata.

Balašević se u jednom intervjuu prisetio kako je bio posebno zadivljen dobrotom Dedićeve supruge Gabi Novak. Naime, kad je početkom '80-ih bio u Zagrebu u vojsci nekoliko puta je bio kod para na ručku.

Pevačica, koja je tad bila velika zvezda, a on pevač u usponu, oprala mu je vojničke košulje.

- Bilo mi je neugodno, nisam znao šta da joj kažem, kako da zahvalim... Ej, da meni velika Gabi pere košulje!? Ona je svu tu moju zbunjenost popratila onim svojim osmehom dobrote - ispričao je Balašević.

Gabi Novak Gabi Novak / Printskrin: HRT

Kada je Arsen umro 2015. godine, Balašević se oprostio od kolege na zvaničnoj Fejsbuk stranici  kratkom izjavom i pesmom posvećenom njemu.

PESMA ARSENU

Uvek sam imao namere jasne

šta zelim biti kad odrastem

ja biću Arsen

Neki su hteli biti lekari

neki piloti, a neki stolari

a ja jedino Arsen

Nisam baš imao osnove krasne

ni muzikalnost, ni žice glasne

a, a, o, ne kao Arsen

Ali sam ipak baš zbog te farse

vežbao često do noći kasne

aha, da budem Arsen

Jer mi smo učili kako se voli

sa ukusom mora i ukusom soli

i mi smo pjevali da nam prođe vreme

o, sve u glas

Ne daj se, Ines, za ime sveta

pa mi sudbina smo ovog planeta

moje nežne godine

da mi je opet u vas

Ponekad namerno ranije zaspem

da sanjam sto duže kako sam Arsen

aha, kako sam Arsen

On ima petnaest godina prednost

prekratko vreme da dostignem vrednost

aha, kao Arsen

On ima petnaest godina prednost

prekratko vreme da naučm

ono sve sto zna Arsen

Video: Aleksa Balašević o odrastanju u poznatoj porodici, rvanju i napadima na oca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA