≫ 

Kako je nastala čuvena Đoletova pesma "Ne lomite mi bagrenje": Priča ima veze sa Srbima sa Kosova

- On se javio posle nekoliko dana i rekao mi: "Napisao sam jednu posebnu pesmu". Ta pesma je bila "Ne lomite mi bagrenje" - rekao je Vuk Žugić

  • 0
Đorđe Balašević Đorđe Balašević Foto: ATA images

Đorđe Balašević je ima bogatu muzičku karijeru, a brojne njegove pesme postale su vanvremenski hitovi. Jedna od numera koja će definitivno ostati večna je i "Ne lomite mi bagrenje".

Gostujući u emisiji "Pesnik panonskog srca" posvećena Đorđu Balaševiću, Vuk Žugić, dugogodišnji direktor Kulturnog programa "Sava centra", ispričao je kako je ova pesma nastala.

- Đorđe Balašević je po običaju bio u "Sava centru", dogovorali smo te tradicionalne novogodišnje koncerte. Šta je ovde bitno. Sektor za kulturu se nalazi nad velikom dvoranom, povezan je kabinet iz kojeg smo mi pratili koncerte, i on je došao da potpiše ugovor za novogodišnje koncerte - pričao je gospodin Žugić i nastavio:

Vuk Žugič Vuk Žugić, dugogodišnji direktor Kulturnog programa "Sava centra" Printskrin: RTS

- I tada je bila glavna vest da dolazi voz naših građana sa Kosova koji žele da ih neko primi iz rukovodstva naše zemlje zbog svega onog što se njima i u njihovim životima dešavalo. I, negde, dok smo mi pričali uz dogovore oko novogodišnjih koncerata, u tom rukovodstvu pao je dogovor gde mogu da ih prime zbog broja ljudi, da to bude u velikoj dvorani "Sava centra". Mi to nismo ni znali, dok neko nije ušao. I neko kaže, puni se sala ljudima koji su došli sa Kosova, zaista, najšireg dijapazona starosti. I Đole je rekao: "Hajde da vidimo, da to posmatramo", pošto zna da postoji ta kabina - govorio je gospodin Žugić i dodao:

- Za stolom bili tadadašnjeg rukovodstva države, a u punoj sali građni naši Srbi sa Kosova. I oni su izlazili jedan po jedan i pričali stvarno strašne životne priče. Zaista je to bilo dirljivo. Jedan veliki čovek, Balašević Đorđe je to slušao četiri sata. Mi smo se pozdravili, ugovor je bio potpisan, i on se javio posle nekoliko dana i rekao mi: "Napisao sam jednu posebnu pesmu". Ta pesma je bila "Ne lomite mi bagrenje". Dugo su je povezivali samo sa Kosovom i stradanjem Srba na Kosovu, ali ona je kao i sve jednog filozofskog, metaforičnog značenja. Ne lomite mi život, bilo gde i bilo kome. Ne lomite ono najlepše što osećam prema svojim ljubavima, prema svom bagrenju, prema svemu što su naši životi - rekao je Vuk Žugić.

Đorđe Balašević - "Ne lomite mi bagrenje":

Video: Govorimo poezijom: Uspavanka za dečaka Đorđe Balašević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA