≫ 

Preminuo legendarni Vojkan Borisavljević, kompozitor hitova "Odiseja" i "A sad adio"

Slavni kompozitor preminuo je u 74. godini

  • 21
Vojkan Borisavljević Vojkan Borisavljević Foto: Tanjug/Tanja Valič

Poznati kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević preminuo je danas u Beogradu u 74. godini, pišu Novosti. Pamtićemo ga kao autora brojnih vanvremenskih hitova kao što su "Odiseja", "Ljubav je samo reč", "A sad adio" i drugih.

Rodio se 5. maja 1947. godine u Zrenjaninu, a od 1948. godine živeo je u Beogradu. U prestonici tadašnje Jugoslavije studirao je na Filozofskom fakultetu, a muzičko obrazovanje stekao je u školama "Dr Vojislav Vučković" i "Stanković", kao i na privatnim studijama u Parizu.

Komponovao je više od pet stotina pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače - Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića i mnoge druge, kao i za brojne televizijske serije i filmove, poput serija "Sivi dom" i "Vruć vetar" i filma "Lajanje na zvezde" za čiju je muziku nagrađen Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom 1997. godine.

Ceo radni vek proveo je kao slobodan umetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije sa statusom istaknutog umetnika. Komponovao je muziku za pozorište, film i televiziju, popularne i dečje pesme, instrumentalne kompozicije i aranžmane, što čini nekoliko stotina dela različitih žanrova.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine održao je autorski koncert, nazvan Moja odiseja, a tom prilikom uručena mu je nagrada "Darko Kraljić". 2018. godine objavio je knjigu "Moja odiseja".

"Odiseja":

"Ljubav je samo reč":

"A sad adio":

Video: Preminuo glumac Mustafa Nadarević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    23. februar 2021 | 14:31

    Vecna mu slava i hvala na divnoj mizici koja vredi.

  • Ranko

    23. februar 2021 | 14:53

    Možda nećemo pasti u trans kao za Balaševića, ali orišao je jedan veličanstven kompozitor.

  • Zaludna baba

    23. februar 2021 | 15:10

    Pa koji je ovo po redu.Odose sve same velicine.Njegovi hitovi su slusani godinama i ko god ih je cuo voleo ih je.Sta ce nam ostati boze mili.Pocivaj u miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA