≫ 

Čuveni hit Bijelog Dugmeta je omaž Balaševiću: Zbog druge pesme su Brega i Đole navodno bili u svađi

- Ta je zapravo pesma kao jedan mali omaž, jer je ishodišni stih za tu pesmu Balaševićev stih - rekao je Brega svojevremeno

  • 0
Đorđe Balašević, Goran Bregović Đorđe Balašević, Goran Bregović / Foto: ATA images

Đorđe Balašević je tokom svoje bogate karijere sarađivao sa mnogim poznatim muzičkim imenima. Tako i sa Goranom Bregovićem. Popularni Brega je u jednom intervjuu za RTS ispričao da je čuvena pesma "Bijelog Dugmeta" "Đurđevdan" zapravo omaž Đorđu Balaševiću.

- Pesme su čudna živa bića. To kada je pod tvojom kontrolom, to još i nekako, ali to se posle otme i živi taj život, kao "Đurđevdan", koji je pravljen za Kusturicu, za film "Dom za vešanje", pa sam onda pravio prepev za ploču "Bijelog Dugmeta", kao jednu malu ljubavnu pesmu, zapravo jedan mali omaž Đorđu Balaševiću, koji nažalost nikad nisam napisao na ploči, ali ta je zapravo pesma kao jedan mali omaž, jer je ishodišni stih za tu pesmu Balaševićev stih "a ja nisam, s onom koju volim". Jer to je ishodišni stih iz koje izlazi ta mala ljubavna pesma. Ništa, jedna mala ljubavna pesma, sve ostalo oko toga je "Đurđevdan" zaslužio životom mimo mene - rekao je Goran Bregović svojevremeno za RTS.

Inače, pričalo se da su Balašević i Bregović svojevremeno navodno bili u svađi, a sve zbog jedne pesme. Naime, u pitanju je numera "Mađarica" sa albuma Zdravka Čolića "Pojačaj malo radio" sa početka osamedesetih, koja je prvobitno nosila naziv "Opatica".

Tekst pesme je napisao Balašević, a zatim ga je predao Goranu Bregoviću, koji je tada uz Kornelija Batu Kovača bio kompozitor numera sa Čolinog albuma.

Zdravko Čolić Zdravko Čolić / Foto: ATA images

Bregi se nije svideo naslov pesme, te je bio uveren kako će bolje proći ako se zove “Mađarica” umesto originalnog “Opatica”. Balašević, poznat kao umetnik koji ne voli intervencije na svojim tekstovima, nije hteo da čuje za takvu mogućnost, te nakon promene naziva više nikada nisu radili zajedno.

Ipak, kasnije su odnosi između njih dvojice poboljšali.

Pogledajte šta je Bregović rekao za Balaševiča:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA