Kurt Kobejn je pre 27 godina vapio za pomoć, ali svet ga nije čuo

Bilo je jasno da se Kobejn "zavio" u duboku rupu depresije, nesposoban da se izvuče

  • 1
Nirvana

Kurt Kobejn Foto: Printskrin/YouTube/Nir Vana

Kurt Kobejn je obeželio istoriju rokenrola, a fanovi samo mogu da maštaju na kakve bi sve načine još promenio muziku da 5. aprila 1994. godine nije izvršio samoubistvo i napusti ovaj svet sa samo 27 godina.

 

Sudeći po zvaničnom izveštaju patologa, Kobejn je pre smrti ubrizgao veliku količinu heroina, kao i ranu od pištolja na glavi. Teorije zavere nisu izostale, ali ni kolektivni osećaj krivice koji društvo uvek oseća kada neko odluči da prekine svoj život. Tim pre što nas je Kobejn upozorio na to šta će da uradi. Samo ga nismo poslušali...

Kurt Kobejn je početkom devedesetih bio izuzetno popularan, s rastom uspeha njegovog benda "Nirvana". Međutim i pored slave, kako pišu strani mediji, nije bio uopšte srećan.

I pored želje da postanje javna ličnost, prezirao je njegovu slavu i popularnost. Naime, pre astronomskog uspeha "Nirvane", Kurt Kobejn je zaista živeo životom umetnika koji se bori. Radio je svojevremeno kao domar u svojoj staroj srednjoj školi, živeo je u prljavom stanu, takođe je neko vreme spavao ispod mosta. 

Prema piscu Bobu Salivenu, na vrhuncu slave "Nirvane", Kurt Kobejn je rekao da želi da može da napusti svoju grupu i bude samo pomoćnik u bendu "Hole", njegove devojke Kortni Lav.

 

Mesec dana pre stvarnog samoubistva, 2. marta 1994. godine, Kobejn je prvi put pokušao da prekine sve. Da nije bilo Korti Lav, on bi tada umro. Kart Kobejn je bio u Rimu u Italiji, izgubio je glas zbog tegobe grla i zbog toga je morao da otkaže "Nirvaninu"  evropsku turneju.

Kobejn je prolazio kroz tešku depresiju i čekao je dolazak Kortni Lav, koja je bila zauzeta sopstvenim bendom "Hole", još u Sijetlu. Kortni se seća kako ju je Kobejn zvao dok je bio u Španiji.

- Mrzeo je sve, sve. Mrzeo, mrzeo, mrzeo. Zvao me iz Španije plačući. Nije me bilo 40 dana - rekla je svojevremeno Kortni.

U ovom trenutku je bilo jasno da se Kobejn "zavio" u duboku rupu depresije, nesposoban da se izvuče.

Kurt Cobain

Kurt Kobejn na koncertu MTV Unplugged (1993) / Printskrin: YouTube/Nirvana

Kortni je došla u Italiju, a  te noći u Rimu, u hotelskoj sobi, Kobejn i Lavova su večerali i pili alkohol.

Kako Kortni tvrdi, sledećeg jutra, kada se probudila oko pola šest, videla je da je Kobejn na zemlji pored kreveta, bio je u nesvesti. Pored dodatne količine alkohola i hrane koju su konzumirali, Kurt je navodno popio 50 tableta Rohipnola.

Kortni Lav je nazvala hitnu pomoć, a Kobejn je hitno prevezen u bolnicu, gde mu je ispumpan stomak.

U intervjuu za The Rolling Stone, Kortni se prisetila,

- Postojala je definitivna potreba za samoubistvom, da se samo gutaju, i gutaju, i gutaju pilule - rekla je Lavova.

Kortni je takođe objasnila da je te skoro fatalne noći Kobejn ostavla poruku o samoubistvu u kojoj je pisalo: "Doktor Bejker kaže da bih morao da biram između života i smrti. Ja biram smrt."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nope

    4. mart 2021 | 16:37

    Reče Kortni Lav koja ga je i ubila. Kurt se plašio smrti i nije imao hrabrosti da se ubije pa je to radio drogom. Njegova "oproštajna poruka" može se protumačuti i kao odlazak iz benda. 7 stručnjaka tvrde da je samoubistvo bilo veoma malo verovatno dok se 3 slažu da se Kurt ubio. Ali da bez teorija zavere... 😋

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA