SOKOJ se oglasio nakon optužbi Štulića: On punih 39 godina nije deo repertoara koji zastupamo

Sokoj nije mogao dati dozvolu za korišćenje Štulićevih dela, saopštili su iz organizacije

  • 1
sokoj Foto: Promo

Nakon što je Branimir Štulić objavio na svojoj Jutjub stranici da mu SOKOJ (Organizacija muzičkih autora Srbije) duguje 39 miliona evra, oglasili su se iz ove organizacije i saopštili da već skoro četiri decenije njegov repertoar ne spada u onaj koji oni zastupaju.

Njihovu izjavu prenosimo u celosti:

- Branimir Štulić je istupio iz članstva u organizaciji Sokoj u septembru 1981. godine, kojom prilikom mu je saopšteno da će napuštanje proizvoditi dejstvo počev od 1.1.1982. godine.

Nakon napuštanja Sokoja, g. Štulić nije pristupio nijednoj svetskoj organizaciji za kolektivno ostvarivanje prava.

Dakle, punih 39 godina kompletan autorski repertoar g. Štulića ne spada u repertoar koji zastupa organizacija Sokoj (ni po osnovu direktnog članstva, niti po bilateralnim ugovorima sa drugim organizacijama za kolektivno ostvarivanje autorskog prava).

Sokoj (niti bilo koja druga organizacija) nije mogao dati dozvolu za korišćenje Štulićevih dela (tj. izdatim dozvolama njegova dela nisu bila obuhvaćena), što znači da bi autor morao sa svakim pojedinačnim korisnikom, gde zakon dozvoljava, za svaki posebni način korišćenja da odvojeno reguliše svoja prava i eventualno potražuje naknadu.

Na osnovu svega gore navedenog, Sokoj (niti bilo koja druga organizacija ) nije ni mogao da ubira naknadu za korišćenje njegovih dela, tako da ne postoje neisplaćeni tantijemi na ime g. Štulića - saopštili su oni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • šumadinac

    5. mart 2021 | 18:57

    E sad, ukoliko ja u svom lokalu puštam samo dotičnog gospodina imate li pravo da mi naplaćujete Sokoj?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA