Jednu svoju operu čuveni Antonio Vivaldi posvetio je Srbinu, vernom saradniku ruskog cara

Na današnji dan se rodio slavni italijanski kompozitor

  • 0
Antonio Vivaldi Antonio Vivaldi Foto: Wikimedia

Na današnji dan, 4. marta 1678. godine, rođen je slavni italijanski kompozitor Antonio Vivaldi. Tokom svog života napisao je brojna klasična dela koja su ušla u istoriju, a možda i najznačanije je "Četiri godišnje doba".

Vivaldi je široko priznat kao najvažniji predstavnik baroknog instrumentalnog koncerta, koji je usavršio i popularisao više nego bilo koji od njegovih savremenika. Bio je jedan od najznačajnijih kompozitora barokne muzike uz Johana Sebastijana Baha i Georga Fridriha Hendla i jedan od najboljih violinista svog vremena kao i veliko ime italijanskog baroka.

Njegov opus obuhvata 417 koncerata za solističke instrumente i orkestar, 61 končerto groso, 23 simfonije, 46 opera (npr. "L'Olimpiade"), 38 kantata, oratorijuma "Juditha Triumphans" i duhovnu muziku.

Antonio Vivaldi je tokom svog života, kako se navodi, imao susret sa jednim Srbinom, kojem je čak posvetio i jednu svoju operu. U pitanju je grof Sava Vladislavić, srpski grof rođen 1668. u selu Jasenik, kod Gacka u Hercegovini. Kao mladić je otišao u Dubrovnik, gde je postao veoma uspešan trgovac. Bogatstvo je počeo da stiče upravo u Veneciji, gde se oženio damom iz otmene kuće. Njegova sledeća stanica bila je Carigrad, u kojem je nastavio da razvija trgovački posao. Tu je upoznao i ruskog konzula koji ga je poslao caru Petru Velikom.

Prema pisanju "Sputnjika", Antonio Vivaldi je svoju operu "Istina u iskušenju", napisanu 1720. godine, upravo posvetio grofu Savi Vladislaviću. Italijanski kompozitor je, kako se navodi, zahvalio na taj način srpskom plemiću za podršku i pomoć.

Naime, Sava Vladislavić je navodno bio u Veneciji  između 1716. i 1722. godine, a priča se da je pomagao upravo Vivaldija. Inače, pojavio se i libreto u kojem se Antonio zahvalio srpskom plemiću.

- Dokument ne otkriva u kakvom su odnosu bili Vladislavić i Vivaldi. Ne znamo da li su bili prijatelji ili samo poznanici. Vrlo je verovatno da je Sava slušao neke kompozicije Vivaldija, koji je baš u to vreme stvarao i svoje najčuvenije delo 'Četiri godišnja doba - rekao je za "Sputnjik" Branko Vukomanović, jedan od potomake Save Vladislavića.

Vladimir Davidović, koji je preveo Vladislavićeve „Tajne izveštaje o sili i strukturi kineske države“, pisane za Petra Velikog, kaže da Vivaldijeva posveta istraživače upućuje, pre svega, na jedan do sada najmanje osvetljen deo Vladislavićevog života, a to je njegov dugogodišnji boravak u Veneciji, upravo po nalogu velikog ruskog cara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA