"Neću oprostiti": Džoni Štulić osuo paljbu po SOKOJ-u, tvrdi da mu za prava duguju 39 miliona evra

- Sad, ja nisam od SOKOJA primio ni dinara u celokupnom životu - napisao je muzičar

  • 5
Branimir Štulić Džoni Štulić / Printskrin: YouTube/PETROVICPETAR

Muzičar Branimir Džoni Štulić oglasio se na svom Jutjub kanalu, i pritom "osuo paljbu" po SOKOJ-u, jer, kako tvrdi, ova organizacija mu je nanela štetu.

Pevač grupe "Azra" je priložio faksimil koji mu je SOKOJ uputio 1981. godine, gde piše kako prihvataju njegov otkaz za zaštitu autorskih prava. i da  zaštita prestaje zaključno sa 31. decembrom te godine.

Frontmen nekadašnje "Azre" Branimir Štulić (67), već decenijama vodi bitku za svoja autorska prava i ovim povodom se oglasio na svom Jutjub kanalu gde je opleo po "Sokoju", koji mu je, kako tvrdi, naneo neizmernu štetu.

- Za to vreme ste mi naneli neizmernu štetu. Ja sam po tadašnjim zakonima morao ući u SOKOJ da bih dobijao svoje autorske i ine prinadležnosti, međutim, one nisu stizale. Na moj upit zašto, odgovoreno mi je da vaša firma prelazi na kompjutere od '74., i da zbog toga niste u stanju isplaćivati honorare (ali ste itekako sposobni ubirati dotične, dapače, vaš prelazak na kompjutere je potrajao sve do rata, punih 17 godina, ako se već ratno vreme ne računa, tako se, uostalom, i sami hvaliste na vašem sajtu). Zbog toga sam odmah pre 40 leta u februaru '81. raskinuo svaku saradnju sa vama,* no čak i tako ste (po istom obrascu) još polagali pravo na ubiranje mojih honorara sve do isteka te kalendarske godine (znajući da ih nikada nećete isplatiti), štaviše, toliko vam se osladilo da mi ne silazite sa nežnika sve do današnjeg dana - napisao je Štulić i nastavio:

- Sad, ja nisam od SOKOJA primio ni dinara u celokupnom životu. Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50 000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikad nisam video, a sledeću '81. kudikamo više, da ne spomiњem radio–difuzna izvođenja kako u zemlji tako i inostranstvu (koja su daleko platežnija). Međutim, vi niste prestali sa ubiranjem mojih prihoda ni po isteku '81., već ste produžili sve do 1994., kad ste me u zamenu za hrvatsku "Oluju" predali ZAMPU (vidi se da radite za istog gazdu), dakle, tu ste me svake godine oštetili za milion evra, jer, premda ste znali da ja nemam ništa sa vama, opet do rata je na svakom nosaču zvuka stajalo SOKOJ i, naravno, moji radio–difuzni prihodi se slevali u vaše kofere, a upravo je to i razlog vašem podmetanju nepostojećih web licenci na moje pesme, content ID–a i općenito drugih lažnih i neistinitih podataka.

- Ipak to ne znači da vam matematika ne ide od ruke, naprotiv, i sami ćete lako izračunati koliko tih trinaest godina po milion evra iznosi, dodatno kamati. A neću vam oprostiti ni tih godinu i po, '80. i '81. To je što se tiče glavnice iz Jugoslavije. A za ove druge potonje grehe koji se očito protežu od '94. sve do današnjih dana (jer čemu onda ovo prometovanje), još 26 miliona, dakako sa kamatama, dok bezočnost vašeg "poslovanja" nema cenu, pa ću je otpisati. *Ne samo da formalnosti potrajaše još šest meseci, nego se očito produže sve do danas - zaključio je Štulič.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • angie

    5. mart 2021 | 16:08

    Dzoni je legenda, ostao je dosledan, a sto se para tice, pa neka ih tuzi, nek nadje nekog dobrog advokata, sudskog prevodioca, Jasnu Filipovic recimo, pa nek mu konacno isplate to sto mu duguju. Eh kad bi se vratio da odrzi bar jedan koncert...

  • Natali

    5. mart 2021 | 15:50

    Legenda ali i namćor😊

  • Sirano

    5. mart 2021 | 16:00

    Da nisi malo preterao? Zbrisao si na zapad kad ti je zagustilo pa bi da ti neko odavde obezbedi mirnu starost jer tamo nisi ni cvonjka zaradio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA