Svoju prvu pesmu Sanja Ilić je komponovao sa 12 godina: Dragan Laković tad je predvideo budućnost

I evo, ja sa ponosom ističem da je moju prvu kompoziciju pevao čika Dragan Laković

  • 0
Sanja Ilić Sanja Ilić / Foto: Nikola Tomić

Da će Sanja Ilić jednog dana postati veliki kompozitor predivdeo je čuveni Dragan Laković, jedan od učesnika dečije serije "Na slovo, na slovo". U vreme kada se Dragan družio sa Aćimom, Sanji je bilo samo 12 godina, ali je priliku da pokaže šta zna slučajno dobio zahvaljujući neorganizovanosti Duška Radovića.

- Moj otac Miodrag Ilić Beli je bio zaposlen kao muzički urednik u Radio Beogradu, a popodne i veče su bili njegovi termini za umetnost. Radio je mnoge dečje serije za Televiziju Beograd, među kojima je verovatno najpoznatija „Na slovo, na slovo“. Tekstove je pisao Duško Radović, koji je sve završavao u poslednji trenutak i ponekad bi u pet sati ujutru provukao neki tekst ispod vrata našeg stana, tekst koji je trebalo da se komponuje, aranžira, odsvira i snimi i da se popodne snima emisija. Vratio sam se iz škole i na klaviru sam zatekao tekst o nekim uniformama koji mi je bio jako interesantan i zapitao sam se šta bi moglo od tog teksta da ispadne. Tako sam nesvesno krenuo da komponujem.

- Popodne je kod nas došao čuveni glumac i interpretator divnih dečijih pesama Dragan Laković. Kada je moj otac počeo da se dogovara sa Draganom umešala se moja majka i rekla da Sanja ima slatku dečju pesmu već iskomponovanu na taj tekst i da treba da je čuju. Mom ocu je bilo malo nezgodno, ali je Dragan rekao da mu obavezno odsviram i otpevam pesmicu. Svi su se oduševili i zaključili da će to da se snima za Televiziju Beograd.

- Tada mi je Dragan rekao da kada jednog dana budem bio poznat kompozitor da uvek moram da kažem da je „čika“ Dragan pevao moju prvu kompoziciju. I evo, ja sa ponosom ističem da je moju prvu kompoziciju pevao čika Dragan Laković koji mi je posle nekoliko dana doneo i bombonjeru na poklon tako da je to ujedno i moja prva nagrada. Bilo ih je još mnogo u životu, ali je ta za mene najvrednija - rekao je Ilić svojevremeno za Lola magazin.

Četiri godine, dakle, kada mu je bilo 16, komponovao je numeru „Pesnik mira“ koju je na domaćem takmičenju za pesmu Evrovizije izvela Lola Novaković. Sanja je bio najmlađi kompozitor koji je učestvovao na ovom takmičenju. Pesma je zauzela četvrto mesto, a novinari su ga optužili da ovo nije njegova kompozicija, već delo njegovog oca. Sanja je tada doživeo veliko razočaranje i odlučio je da studira arhitekturu. Bio je uveren da će mu muzika predstavljati samo hobi.

Krajem sedamdesetih dobio je čak i priliku da radi kao arhitekta u Njujorku. Ipak, vratio  se u Beograd i postao jedan od najznačajnijih umetnika sa ovih prostora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA