≫ 

"Ne postoje reči da opišemo tugu i bol": Članovi grupe Balkanika oprostili su se od Sanje Ilića

Aleksandar je osnovao grupu Balkanika 1998. godine

  • 4
Sanja Ilić Sanja Ilić / Foto: ATA Images

Muzičar Aleksandar Sanja Ilić, osnivač grupe "Balkanika", preminuo je danas od posledica korona virusa u 70. godini u Zemunskoj bolnici.

Grupa "Balkanika" tužnim povodom oglasila se na Instagramu.

- Ne postoje reči da opišemo tugu i bol zbog odlaska našeg Sanje. Bio je veliki čovek, izvanredan umetnik, kolega, prijatelj... beskrajna podrška i uzor svima nama. Sanja, počivaj u miru. Tvoja Balkanika - navodi se u opisu fotografije.

Aleksandar Sanja Ilić bio je srpski arhitekta, kompozitor i muzičar. Rođen je 27. marta 1951. godine u Beogradu. Potiče iz ugledne porodice koja je volela muziku, a otac Miodrag bio je po zanimanju kompozitor. Aleksandar i njegov brat Dragan su krenuli očevim stopama i takođe su postali kompozitori. Dragan je bio član grupe Generacija 5 i urednik Zabavnog programa RTS, a Sanja je frontmen grupe Balkanika.

Uporedo sa osnovnom školom i gimnazijom, pohađao je muzičku školu „Josip Slavenski“, odsek klavir. Pošto ga u početku muzika nije preterano interesovala, majka ga je pratila na časove i kontrolisala ga je da ne izostane sa nastave. Zahvaljujući profesorki Miodragović zavoleo je klavir, a kasnije je mnogo naučio od profesora Stanojla Rajčića.

Iako je pokazao veliki talenat za muziku, Sanja je završio Arhitektonski fakultet u Beogradu i prijavio je magistraturu. Ukazala mu se prilika da kao arhitekta radi u Njujorku, ali je odlučio da se vrati u Beograd. Paralelno sa studijama arhitekture je išao na časove kompozicije kod profesora Stanojla Rajčića koji ga je ubedio da upiše Muzičku akademiju.

Godine 1998. Aleksandar je osnovao grupu Balkanika čija je muzika spoj tradicionalnog i modernog. Sanja se okrenuo muzičkim korenima Vizantije i otkrio je stare note i instrumente koji su zaboravljeni.

Video: Preminuo osnivač grupe Balkanika, Aleksandar Sanja Ilić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA