≫ 

Veštačka inteligencija stvorila novu pesmu Nirvane: Da li bi se Kobejnu svidela?

Kako vam se dopada ova kompjuterska pesma?

  • 0
Kurt Cobain Kurt Kobejn na koncertu MTV Unplugged (1993) / Printskrin: YouTube/Nirvana

Veštačka inteligencija je stvorila novu pesmu benda Nirvana. Naime, reč je o projektu "Lost Tapes of the 27 Club", gde je okupljena ekipa pomoću Guglovog AI programa Magneta napravio instrumentalnu pesmu, a veštačka neuralna interligencija je skrenirala tekstove i napisala pesmu "Drowned in the Sun".

Pesmu je otpevao Erik Hogan, pevač Nirana tribute benda iz Atlante.

Otakako je Kurt Kobejr preminuo 1994. godine, fanovi Nirvane maštaju i raspravljaju o svoj muzici koju je mogao da stvori da nije izabrao da prekine svoj život. Ipak, osim zbunjujućeg snimka koji je Kobejn ispucalog glasa snimio nekoliko meseci pre samoubistva i nekoliko komentara da je planirao da snimi duet sa R.E.M-om ili da ode solo, drugo je sve pod znakom upitnika.

- Šta da su ovi muzičari koje toliko volimo imali pomoć za svoje mentalne probleme? Nekako je depresija u muzičkoj industriji normalizovana i romanziovana. Patnja je predstavljena kao nešto autentično za muzičare - rekao je Šon O'Konor, koji je radio na ovom projektu.

On je objasnio kako je ovaj projekat urađen. Magneta analizira pesme nekog muzičara kao MIDI fajlove i deluje slično kao pianola, klavir koji sam svira tako što prevodi tonove i ritnomve u digitalni kod. Nakon što se ispitaju muzičarovi izbori nota, ritmovi i omiljene harmonije, kompjuter stvara novi muziku, birajući najbolje momente.

- Što više MIDI fajlova stavite, to bolje. Uzmemo 20. 30 pesama nekog umetnika i "slomimo" ih solaže, vokalne melidije i ritam gitare i unosimo jedan po jedan. Ako stavimo celu pesmu, program se zbuni, a ako samo unesemo masu rifova, dobijemo nešto što zvuči jako loše. Morate da sve slušate i birate momente koji su najzanimljiviji - rekao je O'Konor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA