≫ 

Korona odnela najbolje srpske kompozitore i kantautore: Đoleta, Sanju, Zafira, a sad i Simketa...

Prvi je otišao Đole Balašević, 19. februara, preminuli su potom i Vojkan Borisavljević, Sanja Ilić, Zafir Hadžimanov, a danas i Zoran Simjanović

  • 17
Đorđe Balašević , Sanja Ilić, Zafir Hadžimanov, Zoran Simjanović

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, ATA Images, Pixabay

Virus kovid 19 odneo je poslednjih meseci nekoliko srpskih kompozitora, među kojima su Đorđe Balašević, Sanja Ilić, Zafir Hadžimanov, a poslednji u nizu je Zoran Simjanović (75) koji je izgubio bitku posle dve nedelje u bolnici. U februaru je preminuo i Vojkan Borisavljević.

Zoran Simjanović

 

Simjanović je rođen 1946. godine u Beogradu. Još kao dečak je išao na časove klavira, a kao tinejdžer počeo je da svira u sastavima "Siluete" i "Elipse", prvim beogradskim rokenrol grupama. Posle saradnje sa Zoranom Hristićem na muzici za film "Nemirni", prekinuo je studije prava i upisao Muzičku akademiju u Beogradu.

Komponovao je muziku za više od 60 igranih filmova i više od 50 televizijskih filmova i serija, isto toliko animiranih i kratkih filmova, kao i za više stotina reklamnih spotova.

Između ostalih komponovao je muziku za filmove "Specijalno vaspitanje", "Miris poljskog cveća", "Nacionalna klasa do 785 cm", "Zemaljski dani teku", "Boško Buha", "Petrijin venac", "Majstori, majstori", "Sok od šljiva", "Sjećaš li se, Doli Bel", "Maratonci trče počasni krug", "Variola vera", "Balkan ekspres", "Nešto između", "Šta se zgodi kad se ljubav rodi", "Otac na sluzbenom putu", "Jagode u grlu"...

"Nek nas sete", muzika iz filma "Boško Buha":

Nekoliko desetina predstava širom Srbije takođe se izvodilo i još uvek se izvodi uz njegovu muziku („Dama iz Maksima“, „Ribe u moru“, „Harold i mod“, „Don Žuan se vraća iz rata“, „Mandragola“, „Događaj u mestu Goga“, „Braća Karamazovi“, „Moja draga“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Balkan ekspres mjuzikl“, „Nek ide život“, „Pandorina kutija“, „Falsifikator“…)

Predavao je na Fakultetu dramskih umetnosti i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, kao i na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

"O mladosti" - Jagode u grlu:

Đorđe Balašević

 

Omiljeni srpski kantautor, kompozitor i pevač, Panonski Mornar preminuo je 19. februara od posledica upale pluća koju je zadobio zbog korona virusa, u Kliničkom centru Vojvodine.

Balašević je rođen 11. maja 1953. godine.

Popularni Đole stihove je počeo da piše u osnovnoj školi. Gimnaziju je završio vanredno, pošto je zbog matematike, fizike i hemije digao ruke od redovnog školovanja. Hit „U razdeljak te ljubim“ njegove prve grupe „Žetva“ sa 180.000 prodatih singlova bio je uspeh jugoslovenskih razmera.

Bio je član grupa „Žetva“ i „Rani mraz“, a 1982. započeo je solo karijeru.

"Ringišpil"

Sanja Ilić

 

Od posledice korona virusa Sanja Ilić je preminuo 7. marta. Bio je frontmen grupe Balkanika.

Rođen je 27. marta 1951. u Beogradu. Pored „evrovizijskih“ numera, kao i onih za Balkaniku u poslednje dve decenije, Sanja Ilić komponovao je muziku za pozorišne predstave, mjuzikle, TV serije i filmove i dobitnik je mnogih prestižnih nagrada na raznim festivalima.

Još kao šesnaestogodišnjak poslao je svoju pesmu „Baj, baj, baj“ na jugoslovensko takmičenje za izbor za pesmu Evrovizije davne 1968, na istom takmičenju, osam godina kasnije, 1976. u Opatiji, njegovu kompoziciju izvela je Bisera Veletanlić.

Do pesme Evrovizije njegova kompozicija stigla je najzad nakon šest godina, 1982. godine.

U pitanju je bila pesma „Halo, halo“ u izvođenju grupe Aske. A još dve godine kasnije, za isto takmičenje napravio je jedan od evergrin hitova popularne muzike u izvođenju dve zvezde jugoslovenskog rokenrola – Slađane Milošević i Dade Topića – „Princeza“.

Nastupao je kao srpski predstavnik, na Pesmi Evrovizije u Portugalu sa numerom „Nova deca“, koja je odabrana da bude evrovizijski predstavnik na „referentnom festivalu domaće muzike“ Beoviziji. Nastupao je sa svojom grupom Balkanika.

"Princeza"

Zafir Hadžimanov

 

Filmski glumac, pevač i kompozitor preminuo je od posledica korona virusa 27. marta. Hadžimanov je rođen 1943. godine u Kavadarcima u Makedoniji.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu završio je 1967. godine i dok je studirao, nastupao je kao pevač zabavne mizike.

"Zajdi, zajdi"

Nastupao je i na muzičkim festivalima. Na festivalu u Opatiji 1965, osvojio je prvo mesto sa pesmom „Zašto dolaziš samo s kišom“. Četiri godine kasnije, na istom festivalu je izveo poznati evergrin „Bio je maj“.

Kao pevač nastupao je i u inostranstvu, posebno u Sovjetskom Savezu. Paralelno je snimao i TV šou-programe. Uporedo sa pevačkom, radio je i na glumačkoj karijeri.

Nastupao je i na mnogim pozorišnim scenama, a imao je priliku da igra i u Forum teatru u Bostonu.

"Zašto dolaziš samo s kišom":

Vojkan Borisavljević

 

Nisu svi kompozitori preminuli zbog korone. Krajem februara, preminuo je i čuveni kompozitor Vojkan Borisavljević (74), a kako se mediji preneli tada, preminuo je posle borbe sa kancerom.

Vojislav Vojkan Borisavljević rođen je u Zrenjaninu, 5. maja 1947. godine, a u svojoj dugogodišnjoj karijeri komponovao je više od 500 pesama za najpoznatije jugoslovenske pevače među kojima su Leo Martin, Zdravko Čolić, Đorđe Marjanović, Miki Jevremović.

"A sad adio"

Sarađivao je sa TV Beograd kao muzički saradnik i urednik od 1968. godine, učestvujući na brojnim muzičkim, pozorišnim i filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu, na kojima je više puta nagrađivan.

Borisavljević je, između ostalog, dobitnik nagrade „Darko Kraljić“ koju dodeljuje Udruženja kompozitora Srbije za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike.

Ostaće upamćen po pesama „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“, „A sad adio“ i desetine drugih.

Borisavljević je komponovao i muziku za više desetina filmova, TV serija i televizijskih filmova – „Višnja na Tašmajdanu“ (1968), „Smrt gospodina Goluže“ (1982), „Biće bolje“ (1994), „Lajanje na zvezde“ (1998). Komponovao je i muziku za TV serije „Više od igre“ (1977), „Vruć vetar“ (1980), „Sivi dom“ (1986) i druge.

"Odiseja":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    11. april 2021 | 19:50

    Nije njih odnela korona nego vakcina. Oni su nazalost umrli, ne od, nego zbog korone.

  • Mr

    11. april 2021 | 19:39

    Zafir nije bio srpski već makedonski kompozitor. Govorio je za sebe da je najveći Makedonac.

  • Pančevo

    11. april 2021 | 19:49

    Balašević nije bio Srbin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA