Izašao živi album rok grupe "Tunel", koji su predvodili Ljuba Ninković i Vlada Džet

- Zajedničko svim snimcima je energija. Bili smo bend koji dosta svirao - kaže Džet

  • 0
Rok bend Tunel Rok bend Tunel Foto: Promo/Long Play/Arhiva Tunel

Rok bend Tunel, kog su autorski predvodili gitarista Ljuba Ninković i basista Vlada Janković Džet, a ostao je poznat po pesmama poput "Volim saks", "Vreme", "Radio" i "Natali", dobio je konačno svoj prvi koncertni album "Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)", na CD-u i digitalnim platformama u izdanju promoterske kuće Long Play.

Album donosi do sada neobjavljene žive snimke 14 pesama, većinom iz kultnog kluba "Kulušić" u Zagrebu 1985. godine, u okviru čuvenih zagrebačko-beogradskih koncertnih susreta "Dobro došli...Bolje vas našli", ali i prethodno sa svirki Tunela na Omladinskim radnim akcijama u Negotinu, Paraćinu i Pirotu, što svе svedoči o muški čvrstoj, energetski sirovoj, nepokolebivoj rokernrol svirci Džeta, Ninkovića, gitariste Vlade Negovanovića i bubnjara Stevana Stevanovića.

- Zajedničko svim snimcima je energija. Bili smo bend koji dosta svirao, dosta smo bili navežbani i to je jako bitno za rokenrol bend da svirka nosi, da ima naboj, jer onda se sve ostalo prašta. Ima tu i falševa, ima svega, to je živa svirka. To je svedočanstvo ne samo kako smo mi svirali, nego kako se sviralo u to vreme. Ljudi su to malo zaboravili - kaže Džet.

Tunel su, kao svojevrsnu supergrupu, osnovali 1980. godine nekadašnji članovi Crnih bisera Janković, S vremena na vreme Ninković i Grupe SOS (preteče Riblje čorbe) Stevanović, da bi im se za treći album "Električna iluzija" (1985) pridružio gitarista Vlada Negovanović (kasnije Dejan Cukić, Bajaga i instruktori...). "Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)" donosi skoro ravnopravno zastupljene pesme sa prvog albuma "Noćni prolaz" (1982), "Niz tri tamne ulice" (1983) i "Električna iluzija", kao što su "Ja volim saks", "Ne budi me", "Ipak bih da uđem", "Kreni dalje", "Vreme", "Ivana neće" i "Rokabili Anđelina".

- Ima puno lepih momenata (na 'Uživo'). Mislim da Ljubina pesma 'Piškote', koja je na (studijskom) albumu bila dobra, bolje zvuči uživo. Nekako poletnije i energičnije, iako je na (studijskom) albumu savršeno producirana, odsvirana i otpevana. Sa živim efektima koje smo dodavali, bar meni, zvuči mnogo energičnije - ističe Džet.

Tunel je do kraja rada objavio još i albume "Do poslednje kapi..." (1987) i "Bubnjevi preko reke" (1991), a Džet kaže da upravo pojavljivanje albuma "Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)" otvara mogućnost da bend nakon 30 godina ponovo zasvira:

"Sama činjenica da smo svi živi i zdravi - postoji šansa. Mislim da bez mnogo proba možemo, toliko smo navežbani, jer to je kao da voziš bicikl. Kad je bend navežban i skupi se posle 10, 15, 20 godina, posle dve probe to funkcioniše. Idiomi koje smo usvojili nekad svirajući zajedno, to je osnova da bude bend, a ne grupa građana koja svira..."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA