≫ 

Tito je zabranio najtužniju pesmu Jugoslavije: Uz nju su izvršavana samoubistva, Jovanka je spasila

Zabrana je kasnije ukinuta

  • 82
Josip Broz Tito Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević
Josip Broz Tito Josip Broz Tito Foto: Wikimedia/Stevan Kragujević

Josif Broz Tito je svojevremeno, kako se priča, zabranio jednu pesmu zbog velikog broja samoubistava. U pitanju je jedan od najtužnijih numera koja je napisana na prostoru bivše Jugoslavije.

Zove se "Pluća su mi bolna", i napisao ju je poznati tekstopisac Dragiša Nedović, koji je autor brojnih numera, među kojima je i "Stani, stani Ibar vodo"

On je umalo stradao tokom Drugog svetskog rata, budući da je pred streljački vod u Šumaricama u Kragujevcu. Srećom, pošteđen je.

Nakon što je bio jednom nemačkom logoru, vratio se u tadašnju Jugoslaviju. 1950. godine bolovao je od tuberkuloze, a tada je i napisao pesmu "Pluća su mi bolna".

Numeru su izvodili Zaim Imamović, te Bora Spužić Kvaka. Kako se priča, širom Jugoslavije je  zabeležen veliki broj samoubistava ljudi obolelih od tuberkuloze.

Smatravši da je ova pesma "krivac" za sve to, Centralni komitet, zajedno sa predsednikom Titom, kako se priča, rešio da se ploča na kojoj je ova numera povuče iz prodaje. Razlog - ta pesma je navodila na samoubistvo.

Međutim, kada je Jovanka Broz bolovala od te iste bolesti, naručila je pesmu "Pluća su mi bolna". Od tada, zabrana je povučena.

Dragiša Nedović se izlečio od tuberkuloze, ali je nažalost preminuo 1966. godine od srčanog udara.

Poslušajte pesmu "Pluća su mi bolna" u izvođenju Bore Spužića Kvake:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA