≫ 

Sve o ostvarenju "Purple Rain", Prinsovom dragulju: Film je bio osuđivan, a ovako je pesma nastala

Vratimo se u osamdesete godine prošlog veka, evo i priče

  • 3
Princ, Prins

Prins Printskrin: Youtube/The Codfather

21. aprila 2016. godine, preminuo je jedan od najpoznatijih muzičara 20. veka Prins Rodžer Nelson, u celom svetu poznat kao Prins. O njegovom muzičkom opusu suvišno je govoriti, a legendarne pesme koje nam je ostavio ostale su vanvremenske i dan danas se rado slušaju.

Jedan od najvećih Prinsovih hitova, ako ne i najveći, je svakako "Purple Rain". A kako je pesma nastala je priča za sebe.

Naime, kada je Prins izdao svoj album "1999" davne 1982. godine, okrenuo se turneju, a nastupao je u istim gradovima kao i njegov kolega, muzičar Bob Seger. Ono što je Prina oduševljavalo jeste kako se publika "spajala" sa Segerovim pesmama kao što su "Night Moves" and "Mainstreet", koje su bile spore numere koje su nosile neku priču s kojom su ljudim mogli da se povežu.

Prins je rešio da napiše svoju pesmu u tom stilu, a kao rezultat nastala je numera "Purple Rain", piše songfacts.com.

Našla se na Prinsovom istoimenom albumu "Purple Rain", koji je ugledao svetlost dana 1984. godine. I koji je odlično prošao. Sam album rađen je za potrebe filma "Purple Rain", a Prinsu je isti doneo Oskara za najbolju originalnu muziku.

Pesma "Purple Rain" bila "noseći zid" filma. Naime, u ovom ostvarenju, članice Prinsovog benda Vendi i Lisa su napisale pesmu koju Prins totalno ignoriše. Na kraju filma, muzičar je u ljutom okršaju sa drugim bendom pod nazivom "The Time", te izlazi na scenu, predstavlja pesmu "Purple Rain", navodi da su je napisale Vendi i Lisa, i onda je besprekorno izvodi.

Podsetimo se te scene:

Inače, u pravom životu, pesmu "Purple Rain" nisu napisale Vendi i Lisa (koje su i u stvarnom životu bile deo Prinsovog benda, i koje su u istom bile do 1987. godine), već sam Prins. Sama numera je ljubavna, u kojoj Prins peva o svojoj posvećenosti prema devojci.

Muzičar je tokom svog života često pevao pesmu "Purple Rain", a prilikom njenog izvođenja koristio mnoge efekte koji su bili u filmu.

Sam Prins bio svestan uspeha kako albuma "Purple Rain", tako i istoimenog filma.

- U nekim slučajevima "Purple Rain" me je plašio. To je moj albatros i nosiću ga oko mog vrata sve dok budem pravio muziku - rekao je Prins za "The Observer".

Inače, mnogi su bili uvređeni filmom "Purple Rain" zbog navodnog seksizma. Prins je branio ostvarenje u kojem je bio glavna zvezda.

- Nisam napisao (scenario za film) "Purple Rain". Neko drugi je to napisao. I to je bila priča, izmišljena priča, i trebalo bi je tako shvatite. Nasilje je nešto što se dešava svakodnevno u životu, a mi smo samo prepričali priču. Voleo bih da se tako gleda na to, jer mislim da ništa što smo radili nje bilo nepotrebno. Ponekad smo, zbog humora, možda preterali. A da je bio takav slučaj, onda mi je žao, ali to nije bila namera - rekao je Prins za MTV 1985. godine.

via GIPHY

Naime scenario za film napisali su Vilijam Blin i režiser Albert Manjoli, a sam Prins je (scenario) nadahnuo.

- Zaista sam želeo da zabeležim život koji sam živeo u to vreme, a koji je bio u oblasti koja je imala mnogo velikih talenata i puno rivalstva. Tako da sam želeo da zabeležim tu vibraciju svog života - rekao je svojevremeno Prins voditelju Leriju Kingu.

Prema rečima Vilijama Blina, priča je nastala kada mu je Prins pričao priče o svom ocu, muzičaru koji nikada nije uspeo, a ponekad je za svoje neuspehe krivio porodicu. Blinu je to zvučalo kao neka vrsta terapije.

- Bilo je to kao da razrešava sopstvenu misteriju - rekao je Blin.

Tokom turneje za promociju albuma (prikladno nazvanog "Purple Rain World Tour"), Prinsov bend "The Revolution" je na početku svirao (pesmu "Purple Rain") oko osam minuta, dok je Prins presvlačio kostime, pre nego što je izašao na scenu kako bi numeru otpevao.

To je izgledalo ovako:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    21. april 2021 | 21:21

    Те ствар је ЕПСКА. А филм је "из" Принсовог живота. Слушајте РЕЧИ када описује своју мајку а обраћа се својој девојци... Чисто животно искуство - а "сексизам" оставимо онима који без тога не могу...

  • Maria

    21. april 2021 | 21:09

    Moja omiljena pesma... i pesma zbog koje sam, ukoliko bi je u tom nezgodnom momentu pustili na radiju, kasnilla na posao. Pa, gde da odem, a da je ne odslusam do kraja?!?🙄... ❤👑

  • Nislija

    22. april 2021 | 01:07

    Imao sam 18 godina kada sam posle odgledanog filma pustio da pokisnem do gole koze vracajuci se kuci kao u transu.Sa 47 odlazim na njegov koncert odrzan u Montreu(Jazz festival) opet kisa i opet mokar do gole koze.Danas sa 55 shvatam da je ta kisa prodrla suvise duboko u moje telo i izazvala reumu od koje nema leka. RIP purple man

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA