Od užasnog zločina iz Drugog svetskog rata, do omaža Balaševiću: Kako je nastala pesma "Đurđevdan"

Jedna od najpoznatijih pesama na prostoru bivše Jugoslavije

  • 15
Bijelo dugme, Alen Islamović Alen Islamović / Printskrin: Youtube/Sasa Ilic

Pesma "Đurđevdan" je već decenijama jedna od najpopularnijih numera na prostoru bivše Jugoslavije. Pevaju je i oni koji Đurđevdan slave, i oni koji njenoj lepoti i snazi jednostavno ne mogu da odole.

Ima više verzija kako je ova numera nastala. Jedna je tužna i vezana za užase Drugog svetskog rata. Naime, đurđevdansko jutro 1942. godine bilo je jedno najtužnijih ikada, a naročito za Srbe iz Sarajeva koje su ustaše pohvatale i zatvorile u tamnicu. Tragediju je svojevremeno opisao svedok, profesor doktor Žarko Vidović.

- Šestog maja, na Đurđevdan, otvaraju se vrata ćelije u zatvoru Beledija i ustaša još sa vrata kaže: "Ajte Srbi, Đurđevdanski uranak" - rekao je svojevremeno Vidović.

Srpski zatvorenici odvedeni su do Vijećnice, gradske kuće u Sarajevu, gde su i čekali vozovi koji su ih odvesti u logor Jasenovac.

- Mi silazimo, a kako silazimo, izlazimo pred gradsku kuću. Vidimo voz, ogromnu kompoziciju... Otvorene teretne vagone, treba da uđemo unutra. Piše na vratima 7 konja ili 40 vojnika, još piše ćirilicom i latinicom. Nisu uspeli da zbrišu ćirilicu. Penjemo se. Kada smo ušli, videli smo da su tu svi iz Beledija koji su bili u nekoliko ćelija. Kada smo se napunili, videli smo da nije 7 konja i 40 vojnika, nego rekao bih da nas je bilo 200 ljudi. Ne možete da čučnete i okrenete, nabili su nas kao ribe u konzervi. Zatvaraju vrata. Nismo znali gde nas vode. Mnogi od nas nisu ni čuli za Jasenovac. Ne sećam se da smo kao ilegalci u Sarajevu znali za taj logor. Tog dana je u logor smrti, kako su ga nazivali, bilo odvedeno više od 3.000 mladih ljudi - rekao je svojevremeno Žarko.

NDH, Nezavisna država Hrvatska, Jasenovac Jasenovac / Foto: Wikimedia

Upravo u tim vozovima stvorena je pesma "Đurđevdan". Naime, jedan mladić, član Kulturno-umetničkog društva "Sloga" iz Sarajeva, zapevao je ovu pesmu koja je počela lančano da se širi. Dovoljno je se setiti kako je potresno to delovalo u filmu "Dara iz Jasenovca", kada uplašene žene grle svoju decu i pevaju "Zaspo janko"...

Prozori na vagonima su bili zatvoreni, a mnogi Srbi su se ugušili i pre nego što su stigli do Slavonskog Broda. Tu su presedali u druge vagone koji su ih vodili u Jasenovac. I većinu njih u smrt.

Druga verzija pesme "Đurđevdan", koja je uradila grupa "Bijelo Dugme", našla se u filmu "Dom za vešanje" reditelja Emira Kusturica. U jednom intervjuu Goran Bregović je naveo da je "Đurđevdan" omaž Đorđu Balaševiću.

Goran Bregović Goran Bregović / Foto: ATA images

- Pesme su čudna živa bića. To kada je pod tvojom kontrolom, to još i nekako, ali to se posle otme i živi taj život, kao "Đurđevdan", koji je pravljen za Kusturicu, za film "Dom za vešanje", pa sam onda pravio prepev za ploču "Bijelog Dugmeta", kao jednu malu ljubavnu pesmu. Zapravo, to je jedan mali omaž Đorđu Balaševiću, koji nažalost nikad nisam napisao na ploči, ali ta je zapravo pesma mali omaž, jer je ishodišni stih za tu pesmu Balaševićev stih "a ja nisam, s onom koju volim". Jer to je ishodišni stih iz koje izlazi ta mala ljubavna pesma. Ništa, jedna mala ljubavna pesma, sve ostalo oko toga je "Đurđevdan" zaslužio životom mimo mene - rekao je Goran Bregović svojevremeno za RTS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    6. maj 2021 | 14:39

    Nikad necu da shvatim na koji nacin je Tito uspeo kolektivno da izbrise Srbima iz secanja ustaske zlocine i na koji nacin je uspeo da natera ceo Srpski narod pored toga sto je zaboravio vec i da oprosti i da se pravi glup na sva ustaska zverstva.Svakom Srbinu je ubijen i zverski mucen predak od ustasa i on jednostavno posle svega cuti.

  • Срб

    6. maj 2021 | 14:23

    После оваквог текста ово бреговићево је скрнављење Српске голготе

  • Невена

    6. maj 2021 | 15:28

    Од оног момента када сам сазнала за ту причу испричану у стиховима никада се више нисам уз њу радовала ни славила. Ослећала сам тугу ... и данас када се све на крају сведе Ален Исламовић је испао мноооого бољи човјек од Балашевића јер он бар није по крвавим ранама роварио...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA