≫ 

Cela Evropa pevala je "Rock me, baby": Pre 32 godine Jugoslavija je jedini put osvojila Evroviziju

Pobedu za Jugoslaviju tada je odnela grupa Riva

  • 0
rock me baby

Printskrin: Yt/Rajko Dujmić

Godine 1989. svet je bio znatno drugačiji, pa tako i prostori Zapadnog Balkana. Mnogi tu godinu pamte po padu Berlinskog zida, a neki i po prvoj i jedinoj pobjedi tadašnje Jugoslavije na Evroviziji.

Dakle, pre 32 godine, 6. maja Jugoslavija se našla u fokusu svetske javnosti zbog krajnje neočekivanog ishoda još tada veoma uglednog takmičenja za pesmu Evrope održanog u Lozani u Švajcarskoj, podseća Klix.ba.

Pobedu za Jugoslaviju tada je odnela grupa Riva, koju su činili Emilija Kokić, Dalibor Musap, Nenad Nakić, Zvonimir Zrilić i Boško Colić, pesmom “Rock Me”. Nagradu im je uručila Selin Dion, koja je pobedila na Evroviziji godinu ranije.

Tekst pesme “Rock Me” napisao je Stevo Cvikić, muziku Rajko Dujmić, a pesmu je izvodila Emilija Kokić.

S obzirom na to da su predstavnici Jugoslavije bili iz Hrvatske, Eurosong je naredne godine održan u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, iako je postojao apel da se ovo popularno takmičenje održi u Zadru, mestu gde je Riva i osnovana.

Tog dana na Eurosongu je svetu predstavljen jugoslovenski rock, a to je svakako bila odlična prilika za popularizaciju grupe Riva, koja je debitovala na festivalu Zagrebfest 1988. pesmom “Zadnja suza”, čiji je tekst napisala Emilija Kokić.

Jugoslavija se na Eurosongu takmičila 27 puta, a bila je jedina socijalistička država koja je učestvovala u tom takmičenju. Tokom godina, Jugoslaviju su predstavljali izvođači iz pet od ukupno šest republika koje su je činile.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA