≫ 

Klavirska verzija hita "Rusija" na rođendan Vlade Divljana

- Čitava ideja je pokrenuta "Rusijom", sa kratkim uvodom koji je sam početak trećeg koncerta za klavir i orkestar Prokofjeva - rekao je Aleksandar Šandorov

  • 0
Vlada Divljan

Vlada Divljan / Printskrin: YouTube/rudi uran

Klaviristi Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić pod imenom "4 Maljčika" objavili su danas, 10. maja na rođendan Vlade Divljana, kao singl i spot instrumentalno viđenje čuvene pesme Idola "Rusija", prožeto delom kompozitora Sergeja Prokofjeva.

Sa Divljanovom autorskom pesmom "Rusija", koja se pojavila na uticajnoj "Odbrani i poslednjim danima" Idola (1982) i potom njegovoj samostalnoj "Odbrani i zaštiti" (1996), 4 Maljčika najavljuju uskoro izlazak svog koncertnog albuma snimljenog jesenas u "Kolarcu" u Beogradu, gde su izvodili spoj muzike Divljana (1958-2015) i Prokofjeva (1891-1953).

- Čitava ideja je pokrenuta "Rusijom", sa kratkim uvodom koji je sam početak trećeg koncerta za klavir i orkestar Prokofjeva. Bilo je to na snimanju filma 'Nebeska tema' (2019) Mladena Matičevića... Zapravo se klavirski i ne razlikuje suviše od onoga što sam svirao u bendu kada smo je izvodili - kaže Šandorov.

Spot "Rusija" autora Bratislava Stevanovića najavljuje živi album 4 Maljčika, čiji su izdavači promoterska kuća Long Play i Društvo ljubitelja popularne kulture. 4 Maljčika su prethodno objavili spotove "Retko te viđam sa devojkama" i "Dok dobuje kiša".

Bliski prijatelj, saradnik na prvom Divljanovom samostalnom albumu "Tajni život A.P. Šandorova" (1988), zatim član pratećih bendova Old Stars i Nevladina organizacija, Šandorov je sa Divljanom odavno bio maštao o spoj dve muzike.

- Lično gajim veliku strast prema muzici Prokofjeva, on mi je pored Mocarta omiljen kompozitor, kao i Vladi. Uz podršku Vlade sam magistrirao na 'Trećem koncertu za klavir i orkestar' i time se proslavio. Puno sam nastupao, sa velikim orkestrima i poznatim dirigentima. Taj 'Treći koncert' je veoma važan za ovu priču. Tako sam mnogo kasnije tokom snimanja filma 'Nebeska tema', imajući sve ovo na umu, jednu malu temu Prokofjeva razvio u Vladinu pesmu. Odmah sam shvatio koliko to dobro zvuči. Čim se završilo snimanje filma poželeo sam da ovu ideju podignem na mnogo viši nivo. Vlada i ja smo inače razgovarali da bi bilo zanimljivo, da u nekim kasnijim godinama, svoje muzičke ideje predstavimo u Kolarcu. Njegova bolest nas je sprečila da to realizujemo- kaže Šandorov.

Konačno, profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu Šandorov je sa svojim kolegom pijanistom Nemanjom Nikolićem premijerno predstavio spoj muzike Divljana i Prokofjeva, na dva koncerta iste večeri 30. oktobra 2020. godine u Kolarcu.

Video: Održan koncert posvećen Vladi Divljanu u Kolarcu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA