"Mnogo će nam nedostajati": Održana komemoracija povodom smrti kompozitora Zorana Simjanovića

- Simke je svojim radom našu kinematografiju suštinski odvojio od zemlje i pretvorio u nešto drugo - rekla je Tanja Bošković

  • 0
Zoran Simjanović Foto: ATA Images

U prisustvu porodice, prijatelja i poštovalaca, danas je u Jugoslovenskoj kinoteci održana komemoracija povodom smrti kompozitora Zorana Simjanovića.

Jugoslav Pantelić direktor Jugoslovenske kinoteke kazao je da srpski jezik nije dovoljno bogat rečima koje bi opisale talent Zorana Simjanovića.

- Kada god uđem u salu "Makavejev" u Jugoslovenskoj kinoteci uvek imam utisak da tu vidim Zorana Simjanovića, koji mi sugeriše kako da popravimo zvuk i nudi mi da dođe u kino kabinu i popravi šta može. Uveren sam da će nam Simjanović mnogo nedostajati - kazao je Pantelić.

Simjanovićev bratanac je potom pročitao pismo Zoranovog mlađeg brata Dejana, koji je opisao talenat preminulog kompozitora još od najranijeg detinjstva.

- Roditelji su Zoranovom najranijem detinjstvu primetili da lepo peva i svi su uvereni da je prvo propevao, pa tek onda progovorio. Studentkinja solo pevanja je stanovala u istoj zgradi, gde i Zoran. Kada bi netačno otpevala neku oktavu, Zoran bi je glasom iz svoje sobe ispravio i tako su roditelji odlučili da ga upišu u muzičku školu. Tako je sve počelo - piše u pismo Zoranovog brata Dejana.

Radoslav Zelenović, nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke i filmski arhivista, napomenuo je da se opraštamo od naplodotvornijeg kompozitora filmske muzike jugoslovenske kinematografije.

- Počeo je kao rodonačelnik rokenrola u Jugoslaviji i često volim da kažem kako su filmska traka i rokenrol dostojanstveno ostarili. Simke je svedok tog starenja. Jednom mi je poslao mejl sa 65.000 karaktera na 65 strana. Tu je bilo sve - 69 igranih filmova, 65 televizijskih serija, 50 crtanih filmova i muzika za preko 500 televizijskih spotova. Pedantan kakav je bio, izračunao je da to sve ukupno 11.000 minuta muzike -kazao je Zelenović.

Glumica Tanja Bošković je istakla da nikada u životu nije srela čoveka koji toliko duboko nije bio pojedinačan.

- Bio je u paru sa Ljiljom. Bilo mu je lako jer je bio voljen i imao je koga da voli. Simke je svojim radom našu kinematografiju suštinski odvojio od zemlje i pretvorio u nešto drugo. Lako mu je bilo umreti, jer je znao da je besmrtan - kazala je Bošković.

Kompozitor Rade Radivojević je rekao da nas je napustio jedan od naših najeminetnijih stvaralaca u oblasti primenjene muzike, čija su dela obeležila našu umetničku scenu u proteklih pola veka.

- Opraštamo se od profesora i dobitnika brojnih priznanja. Od čoveka koji je bio, pa prestao da bude roker. Njegov rad je odlikovao visoki profesionalizam i autentična predanost projektu - kazao je Radivojević.

Reditelj Goran Marković je napomenuo da je Zoran Simjanović mogao sve.

- Doveo bi frulaša da mu svira temu za film "Miris poljskog cveća". Frulaš to nije umeo i Simke bi za pet minuta savladao sviranje frule i dočarao nam temu. Sjajno je pevao...često bolje od pevača angažovanih za neku temu - kazao je Marković.

Zoran Simjanović je sahranjen 16. aprila na Novom groblju u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA