≫ 

"Romana", "Zvižduk u 8", "Beograde": Najveći hitovi po kojima ćemo pamtiti Đorđa Marjanovića

Čuveni muzičar preminuo je od posledica korona virusa

  • 1
Đorđe Marjanović Printskrin: Youtube/Danny Stojanovski - Ex-Yu Arhive

"Devojko mala", "Romana", "Lazarela", "Zvižduk u osam" pesme su po kojima ćemo pamtiti njihovog izvođača, Đorđa Marjanovića, čuvenog muzičara koji je danas preminuo u 90. godini usled posledica korona virusa.

Marjanovićeve numere "Nikad nije kasno", "Natali", "Beograde", ali i mnoge druge zauvek će ostati kao amanet koji je ovaj veliki umetnik ostavio svom narodu koji ga je obožavao i pre svega, poštovao.

Svoju karijeru započeo je 1958. godine možda jednom od pesama koje su i dan-danas najpopularnije i među mlađom publikom - numerom "Zvižduk u osam". Njegovo pojavljivanje na televiziji za tili čas "bacilo" je publiku u delirijum.

Bio je prvi muzičar koji pred mikrofonom nije stajao mirno, već je šetao, skakao, padao na kolena, skidao sako i bacao ga u publiku, plakao...

- Mnogi su me bezuspešno kopirali, pa su čak pojedinci koje ne želim da prozivam, na sceni pravili od toga vrhunski kičeraj. Ipak, najdraže mi je priznanje vrhunskog pevaca Zdravka Čolića koji je otvoreno rekao da je preslikao moju scenografiju i koreografiju. Pošteno, nema šta!

Oprostio se od publike 31. maja 2004. koncertom u centru Sava.

Prve LP gramofonske ploče Đorđa Marjanovića (produkcija PGP RTB) su bile "Muzika za igru" i "Mustafa". Omote za njih oblikovao je istaknuti srpski dizajner Ljubomir Pavićević Fis.

Na Beoviziji 2009. je nastupio zajedno sa Oskarom i sastavom Bjuti kvins u pesmi "Superstar" Ognjena Amidžića, Vladimira Graića i Saše Miloševića Mareta.

Video: Preminuo legendarni pevač Đorđe Marjanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    15. maj 2021 | 17:41

    Mislila sam da odavno nije živ. Saučešće porodici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA