Nauka dokazala: Slušanje Mocarta sprečava napade bolesti od koje u Srbiji pati oko 70.000 ljudi

Ipak, ova Hajdnova simfonija ima sasvim drugačiji efekat

  • 8
Volfgang Amadeus Mocart

Volfgang Amadeus Mocart / Foto: Wikimedia

Evropska akademija za neurologiju došla je do zaključka da slušanje muzike slavnog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocart može da spreči napade epilepsije.

Tim koji su prevodili češki naučnici sa Univerziteta Masarik u Brnu i iz Univerzitetske bolnice Sveta Ana, otkrili su da se mogućnost epileptiformnog pražnjenja smanjuje za 32 procenta kod pacijenata koji su slušali "Sonatu za dva klavira K448".

Poznanstvo sa Mocartovim delima "moglo bi da bude vid tretmana za sprečavanje epileptičnih napada", sugerisalo je ovaj tim, nakon korišćenja intracerebralnih elektorda koji su bile usađene u mozak pacijenata koji od ove bolesti pate, pre operacije, sa ciljem da se izmeri efekat muzike na njihov mozak.

Ivan Rektor, neurolog koji je predvodio istraživanje, zapazio je "veliku razliku između efekata koje su proizveli Mozartova sonata K448 i Hajdnova simofonija broj 94". Ispostavilo se da je Hajdnovo delo povećalo mogućnost epileptiformnog pražnjenja za čak 45 odsto, piše News.Sky.

Naučnici su proteklih godina iznosili različite hipoteze o "Mocartovom efektu" i verovatnoći da muzika pisana u 18 veku može da poboljša moždanu aktivnost i podstakne lučenje dopamina "hormona sreće", što i smanjuje epilepitčne napade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    23. jun 2021 | 11:34

    Slušanje i ostalih kompozitora poput Vivaldi-a ist su dobri za one koji pate od depresije. U ostalom slušanje klasične mzike u umerenim količinama je uvek dobro slušati, a posebno ujutru kad se probudiš.

  • general

    23. jun 2021 | 12:09

    Nista cudno Mozzartova, Bahova i jos sl. kompozicija su radjene na 430 Hz i to je razlog zasto blagotvorno deluje na nas ljude.

  • 👤

    23. jun 2021 | 11:26

    Aha, ali nešto ne vidim da mi je pun novčanik, a slušam ga skoro svaki dan. Ne samo njega već i Vivaldija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA