≫ 

Džin Simons ima kravlji jezik, Pol Mekartni je mrtav: 10 suludih rokenrol mitova

Fantastično jer je toliko besmisleno

  • 3
Džin Simons, Merilin Menson, Debbie Harry, Kurt Kobejn Foto: Profimedia, Tanjug/AP, YouTube/Nirvana

Rok muzika je postala ikonični kulturni pokret u drugoj polovini 20. veka, delom zato što je stvorila mitologiju rok zvezda koje su posvetile svoje živote seksu, drogama i, naravno, rokenrolu.

Nije iznenađenje što je žanr na osnovu takvih mitova postao prepun urbanih legendi, ali bi vas moglo iznenaditi kako su neke od njih neobične, ali ipak još postoje, piše Cheat Sheet, prenosi Bosonoga.

Pogledajte neke od najluđih mitova u koje vjeruje toliko ljudi. I koji nisu tačni, naravno.

Kravlji jezik Džina Simonsa

Džin Simons (Gene Simmons) je najneobičniji član benda koji svi dobro znamo po spektakularnim koncertima i kostimima. Bas gitarista grupe Kiss je poznat po tome što koncerte “brendira” svojim neobično dugačakim jezikom.

Njegov jezik je toliko dug da, u stvari, mnogi spekulišu da nijedan ljudski jezik ne bi mogao biti tako dugačak. Glasine kažu da je Simons nadogradio kravlji jezik na svoj kako bi ga produžio i tako upotpunio svoju demonsku personu u grupi Kiss.

Mnogo toga je pogrešno u ovoj teoriji, počev od činjenice da kravlji jezik izgleda potpuno drugačije od ljudskog te da medicinska tehnologija u sedamdesetim godinama nije bila ni blizu dovoljno razvijena da bi se bavila ovakvom procedurom. U prevodu, Simonsov jezik je pravi.

Kada već pričamo o grupi Kiss, članovi benda su iskoristili svoju krv koju su pomešali sa crvenim mastilom za produkciju Marvelovog prvog “Kiss” stripa. E, ovo već nije mit.

Robert Džonson je prodao svoju dušu đavolu

Ova priča prethodi nastanku rok muzike za nekoliko decenija, ali je uključujemo, pošto je poznati, ali misteriozni bluzer Robert Džonson (Robert Johnson) ostavio neizbrisivo veliki uticaj na rokenrol.

Malo se zna o njemu, osim što je imao neverovatan talenat za sviranje gitare. Postoji stara legenda da je Džonson prodao svoju dušu đavolu na raskršću, u zamenu za svoj ogromni talenat.

Oni koji veruju u to ističu da je Džonson bio loš gitarista kada je bio mlad, ali je on zapravo jednostavno učio kako da svira gitaru od bluzera Ajka Cimermana (Ike Zimmerman).

Merilin Menson je uklonio svoja rebra zbog… hm…

Našminkani roker Merilin Menson (Marilyn Manson) je očigledno naporno radio na tome da kreira svoj jezivi lik, koji ide toliko daleko da je postao član satanističke crkve.

Jedna bolesna glasina insistira na tome da je Menson uklonio donji red rebara kako bi mogao da izvede nezamislivo – autofelacio iliti ga da sam sebi priušti oralni seks.

Ovo je potpuna besmislica. Menson to nije učinio, i zapravo, niko nikada nije uklonio rebra za tu svrhu. Operacije skidanja rebra vrše se samo u slučajevima frakture rebra, i to samo ako ono na neki način ugrožava vitalni organ. Istina, zabeleženi su i neki ekstremni slučajevi kada su se rebra uklanjala iz estetskih razloga, radi neprirodnog uskog struka.

Opscena “Louie, Louie”

Možda se ne sećate ovog ranog rok hita grupe The Kingsmen, ali ova pesma je delimično isplivala zahvaljujući korištenju u filmovima, kao što je recimo to bio “Animal House”. Savremene generacije mogu biti iznenađene činjenicom da je bila predmet glavne kontroverze nakon objavljivanja, jer su roditelji tvrdili da je tekst, koji je uglavnom nerazumljiv, opscen i da se može jasno čuti i razumeti kada se ploča uspori.

U istraživanju ovih tvrdnji učestvovao je čak i FBI, da bi na kraju samo zaključili kako nisu mogli da protumače tekst. Ova kontroverza je bila prva u nizu mnogih sličnih incidenata, u kojima su roditelji i autoriteti postali uvereni da su rokeri ubacivali opscene ili satanstičke poruke na svoje ploče, koje se mogu čuti samo ako se ploča pusti unazad ili uspori.

Pol Mekartni je mrtav

Malo mitova u rok muzici ima takve pobožne vernike kao što su to teoretičari zavere “Pol je mrtav”. Ova zavera pretpostavlja da je pravi Pol Mekartni (Paul McCartney) poginuo u automobilskoj nesreći 1966. godine, ali je bio zamenjen identičnim dvojnikom, kako po izgledu, tako i po glasu, a da to niko nije opazio.

Međutim, The Beatles su razbacali nagoveštaje o Mekartnijevoj smrti i njegovoj zameni u svojim pjesmama, na naslovnicama i omotima albuma za naročito pažljive slušaoce. Sam Pol je morao da prokomentariše glasine u intervjuu iz 1969. godine, u kojem je parafrazirao Marka Tvena.

- Glasine o mojoj smrti su u velikoj meri preuveličane. Međutim, ako sam mrtav, siguran sam da ću biti poslednji koji ću to saznati - kazao je Pol.

Teoretičari ove zavere i dalje postoje, međutim, skupljaju se u opskurnim delovima interneta.

Džim Morison je još uvek živ

Ako je Pol mrtav, iako nije, Džim Morison (Jim Morrison) je još uvek živ. Iako nije.

Morison, harizmatični frontmen grupe The Doors, umro je od srčanog udara 1971. godine, mada mnogi veruju da je njegova smrt bila u vezi sa drogom.

Mnogo ih manje veruje da je Morison još uvek živ i da povremeno biva primećen na neupadljivim lokacijama širom sveta. Oni su uvreni da je telo druge osobe sahranjeno u njegovom grobu u Parizu.

Merilin Menson je igrao Pola Fajfera u “The Wonder Years”

Ovo je jedna od onih glasina kod koje se bi lako mogle proveriti činjenice, ali ona je i dalje aktulena! Glasina kažu da je rok zvezda igrala mladog štrebera Pola u sitkomu “The Wonder Years”. Međutim, ovog lika je igrao Džoš Savijano (Josh Saviano).

- Mislim da je to zapravo bila jedna od prvih glasina na internetu, jer je se pojavila 1994. godine. Internet je tek postao mejnstrim, naročito u kampusima koledža. To je bilo samo savršen tajming za savršenu oluju - rekao je Savijano u jednom intervjuu.

Džek i Meg Vajt su brat i sestra

Ovu glasina je pokrenuo sam Džek Vajt (Jack White). The White Stripes je bio bend koji su činili Meg i Džek Vajt. Mnogi su pokušali da saznaju u kakvom su oni odnosu, tako da je Džek rekao da su brat i sestra. Ali, na kraju je objavljen njihov venčani list, što je učinilo stvari još više zbunjujućim. Džek se još uvek držao laži, dok na kraju nije odustao.

- Kada smo brat i sestra, reagovaćete samo, tipa: ‘Oh, to je zanimljivo’. Više ćete brinuti o muzici, a ne o našem odnosu - objasnio je Džek, a navodi Contact Music.

Debi Hari je upoznala Teda Bandija

Ova glasina počela je od priče koju je objavio The Sun, za koji je pevačica Debi Hari (Debbie Harry) rekla da je prihvatila vožnju od strane serijskog ubice Teda Bandija. Ona je navodno tvrdila da je osetila da nešto nije u redu, pa je pobegla iz automobila.

Debbie Harry Debi Hari / Foto: Profimedia/Backgrid UK

Međutim, ove glasine su razotkrivene kao lažne, jer se tajming poklapa sa vremenom kada je Ted Bundi bio na drugom kraju zemlje.

Kortni Lav je bila upetljana u smrt Kurta Kobejna

Ovo je prilično užasna glasina, ali nažalost, mnogi fanovi je podržavaju. Smrt Kurta Kobejna (Kurt Cobain) je okarakterisana kao samoubistvo “smrtonosnim ranjavanjem prilikom kontakta modifikovane sačmarice sa glavom”.

Rok zvezda se borila sa bipolarnim poremećajem i zavisnošću. Međutim, mnogi obožavaoci to nisu prihvatili i vjeruju da Kortni Lav (Courtney Love), majka njegovog deteta, na neki način stoji iza njegove smrti. Veliki izvor goriva za ovaj mit je privatni detektiv Tom Grant, koji tvrdi da ga je angažovala Kortni Lav. On je, takođe, rekao da veruje kako se Kobejnova smrt trebati prolasiti “neutvrđenom”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA