≫ 

Sećanje na kneza Lazara i pobedu kojom se upisao u večnost: Poema "Lazarus" večeras na Savskom trgu

Ulaz na koncert je besplatan

  • 0
Lazarus

"Lazarus" / Printskrin: Instgaram/kuzmancevicv

Simfonijski orkestar će večeras, 29. juna u 21 čas na Savskom trgu (ulaz iz Nemanjine) povodom Vidovdana izvesti autorsko delo Veljka Kuzmančevića “Lazarus”, pod dirigentskom palicom Đorđa Stankovića.

Umetnički zvučno-vizuelni nastup će oživeti sećanje na jednog od najznačajnih srpskih vladara. Simfonijsko izvođenje dela će pratiti i prikaz života Stefana Nemanje, velikog zadužbinara manastira Đurđevi Stupovi, Studenice, Hilandara…

Organizator ovog posebnog događaja je Centar beogradskih festivala CEBEF, pokrovitelj je Ministarstvo omladine i sporta, a podršku daje Grad Beograd.

Ulaz na koncert je besplatan, a trajanje koncerta je 60 minuta.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Veljko Kuzmancevic (@kuzmancevicv)

 

Autor Veljko Kuzmančević ovako je opisao "Lazarus":

- Simfonijska poema „Lazarus“ nastoji da izrazi vaskrsnuće i pobedu u najširem smislu. Po epizodi iz Novog zaveta, u kojoj je Isus vaskrsao Lazara, fenomen u medicini kada pacijent neobjašnjivo oživljava nazvan je „Lazarov efekat“. Istovremeno, u kolektivnoj svesti srpskog naroda knez Lazar je jedan od temelja našeg identiteta. Hrabrom odlukom da predvodi boj na Kosovu i žrtvovanjem života za slobodu i otadžbinu upisao se u večnost, postavši simbol patriotizma i herojstva.

- Ujedno, ova simfonijska poema teži da izrazi i snagu, prkos i pobedu nad nevoljom koja je u protekle dve godine zadesila svet i ugrozila naše živote.

Povodom Vidovdana, 29. juna, na Savskom trgu, simfonijski orkestar će podići svoja gudala i, predvođen Stefanom Nemanjom, koji ponosno drži uzdignut mač, krenuti u konačnu pobedu, inspirisan nesalomivom voljom i pobedničkim duhom našeg naroda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA