≫ 

Šerbedžija priredio izvanredan koncert u Beogradu: Rade pevao pesme "Azre", Arsena, Montena...

- Pripremili smo vam puno toga, biće svega - rekao je Šerbedžija na nastupu u Botaničkoj bašti "Jevremovac"

  • 5

Glumac, muzičar, književnik, pesnik Rade Šerbedžija i prateći bend “Zapadni kolodvor”, održali su sinoć izvanredan koncert pred prepunom Botaničkom baštom “Jevremovac” u Beogradu, što je bio prvi susret svestranog umetnika sa publikom u Srbiji nakon izbijanja pandemije.

Dramski i muzički umetnik je zaista bio neumoran i hiper aktivan u poslednja 24 časa, jer je prethodno veče imao koncert na prvom izdanju manifestacije “Banja Luka fest”, gde su nastupali portugalska fado diva Mariza, Amira Medunjanin, Stefan Milenković i Zvonko Bogdan.

Osim toga, samo sat pre koncerta u Botaničkoj bašti, Šerbedžija je stigao da svečano otvori novu knjižaru “Kosmos” istoimene izdavačke kuće u Knez Mihailovoj ulici, a onda se sa tog događaja jednostavno stvorio na pozornici sa svojim bendom i nepreglednim brojem publike.

Šerbedžija je rekao da naziv knjižare "Kosmos” zbog svog kosmopolitskog duha lepo stoji Beogradu i njegovoj najpoznatijoj ulici.

“Nisam ovako nešto očekivao, da vas bude ovoliko, em je korona, em je utakmica Evropskog prvenstva. Hvala vam”, sa osmehom se obratio publici Botaničke bašte srećan i pomalo zbunjen Šerbedžija, koji je promovisao svoj poslednji studijski album “Ne okreći se, sine”, izašao u doba pandemije u decembru 2020. godine.

Rade Šerbedžija Rade Šerbedžija Printskrin: Tanjug

Koncert je prema konceptu zamišljen da bude sedeći i stajaći, odnosno jedan manji deo publike je imao privilegiju da sedi u prvom delu bašte ispred bine, kao VIP sektor, dok svi ostali kod Staklene bašte su sve vreme stajali kao na luksuznim večerima u prirodi.

“Pripremili smo vam puno toga, biće svega, samo me brine što vi stojite, onda ću možda da kratim program”, izjavio je poeta i pevač, uz negodovanje iz publike, jer su se očigledno svi uželeli ovog neprevaziđenog boema i vanserijskog glumca, maestralnog u recitovanju svojih i drugih pesama.

Svaki nastup Šerbedžije nikako se ne može definisati samo kao koncert, uvek je to mnogo više od toga, što se desilo i ove noći.

Veče poezije, master klas glume, nadahnuto recitovanje, sadržajan koncert, odlomci monodrame, sve je to identitet velikog umetnika, koji nikada ne štedi energiju i inspiraciju da publici pokloni svoj uzvišeni maksimum.

Čuvena pesma “Zaboravi” predstavljala je početak umetničkog druženja od puna dva sata, da bi se muzičar nadovezao na kompoziciju “Imam pjesmu za tebe”, kao i poznato delo “Panonske trešnje” od velikog Arsena Dedića.

Uz tu vrhunsku numeru ide i anegdota kako mu je Arsen napisao tu pesmu i poslao ga na jedno važno takmičenje - Festival tamburaških orkestara u Osijeku.

Rade Šerbedžija Rade Šerbedžija Printskrin: Tanjug

Kada se vratio sa puta, došao je da obraduje velikog šansonjera da je osvojio drugo mesto, na šta je Arsen Dedić mrzovoljan od ranog jutra samo rekao:”Drugo? Samo?”.

Šarmantni Šerbedžija nije propustio da iskaže ogromnu ljubav koju decenijama gaji prema supruzi Lenki Udovički, te je otpevao pesmu koju je posvetio njoj - “Filipa Kljajića 32”, ne bi li kasnije tokom noći interpretirao i numeru “Povratak ratnika”, koju je napisao zajedno sa njom.

“Moja Lenka trenutno režira Joneska, dramu “Nosorog”, premijera je 31. jula na Brionima”, otkrio je planove svoje supruge, koja postavlja novo delo u njihovom zajedničkom pozorištu “Ulyšes”, osnovano pre više od dve decenije.

Uspomena na preminulog pevača Kemala Montena nakratko je oživela u vidu duetskog hita Šerbedžije i njega - “Ni u tvome srcu” što je publika pozdravila dugotrajnim aplauzom.

Arsen Dedić je bio prisutan u raznim numerama, jer je glumac i pevač počastvovan što je odrastao na njegovim pesmama i stihovima.

Naslovna kompozicija sa aktuelnog albuma “Ne okreći se, sine” nastala je zapravo davne 1989. godine, ali je bila izgubljena u tadašnjem Jugotonu, te je sada dobila novi život.

“Pesma je poruka mom sinu Danilu i njegovoj generaciji, da se ne okreću iza sebe i da ne gledaju na naše probleme i živote, već da gledaju ispred sebe u budućnost, u novi život”, istakao je Šerbedžija.

Rade Šerbedžija Rade Šerbedžija Printskrin: Tanjug

Poslednji koncert ui Beogradu veliki Šerbedžija održao je u decembru 2018. u rasprodatoj Kombank Dvorani, a prema tradiciji svake godine je gostovao u prestonici Srbije, pretežno u Sava centru.

Istina, ponekad je i menjao lokacije, kao veliki besplatan koncert u Hali sportova, ali su nastupi u sada zatvorenom Sava centru imali svoju specifičnu draž i autentični autorski pečat.

Atraktivna Botanička bašta pružila je dodatnu romantiku i predivnu atmosferu nastupa na otvorenom, tako da je moguće da će se Šerbedžija vraćati ovom mestu još veoma dugo.

Nije zaobišao Rade ni Branimira Džonija Štulića, lidera kultne rok grupe “Azra”, sa obradom antologijske numere “Meni se dušo od tebe ne rastaje”, a podsetio se i velikog Miše Kovača i stihova Đorđa Novkovića sa bezvremenskom, neprolaznom baladom “Ostala si uvijek ista”.

Rade Šerbedžija Rade Šerbedžija Printskrin: Tanjug

Novi album je iznedrio saradnje sa velikim imenima poput Darka Rundeka (“Na nešto me sjeća taj grad”), Gabi Novak i Matije Dedića (“Otkako te ne volim”), i veoma pamtljivu kompoziciju “Eto pjesma”, koja je izazvala oduševljenje publike tokom nastupa.

Naravno, ne sme da se koncert završi bez remek dela “Ne daj se, Ines”, te savršene, višeslojne muzičke poeme, legendarne pesme kojom Rade uglavnom završava sve koncerte.

Ipak, ovaj put je “Ines” otišla pre bisa, tako da je promena u konceptu koncerta bila zanimljiva novina u ovom druženju sa velikim glumcem i pevačem, koji uspeva da paralelno vodi te dve karijere.

Ali, kao da će upravo to čudesno delo ostati vrhunac svakog koncerta svestranog umetnika.

Tako je sastanak sa maestrom glume i recitovanja, izvanrednog majstora dramskih poetskih naboja završen posle dva sata, i ostaje nada da će auditorijum češće gledati Šerbedžiju posle okončanja korone u Beogradu i po Srbiji, jedinog umetnika sa ovih prostora, koji je uspeo da izgradi zapaženu karijeru u Holivudu i Evropi, radeći sa najvećim rediteljima i glumcima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    12. jul 2021 | 11:37

    I on je potrošio sve pare čim je spao na ovo.....sad je opet Srbin kad ga muka naterala da se smuca po Beogradu.......karakterni............

  • Nele

    12. jul 2021 | 13:29

    Kad ces jednom svatit da ti pjevanje nikako ne lezi,pa covjece pametan si ali mi nisi jasan, to pjevanje je za pokuci.

  • @

    12. jul 2021 | 14:38

    a duet sa jk nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA