Goranu Bregoviću nagrada "Šaban Bajramović" na Nišvilu

Nakon uručenja priznanja, Bregović će zajedno s Nišville big bendom izvesti nekoliko svojih numera u džez aranžmanima

  • 3
Goran Bregović Goran Bregović; Foto: ATA images

Muzičar Goran Bregović ovogodišnji je dobitnik Nišville Grand Prix nagrade “Šaban Bajramović” za fuziju džeza sa drugim pravcima, koja će mu biti uručena 14. avgusta, saopštili su danas organizatori.

Nakon uručenja priznanja, Bregović će zajedno s Nišville big bendom izvesti nekoliko svojih numera u džez aranžmanima, dok će mu se u drugom delu koncerta pridružiti njegov “Orkestar za svadbe i sahrane”.

Pored toga, Bregović će po prvi put obići spomenik Šabanu Bajramoviću, za čije je podizanje 2010. godine on bio prvi donator.

Bregović je poznat kao nekadašnji frontmen rok grupe Bijelo dugme, čiji je jedini stalni član bio za sve vreme njenog postojanja.

Nakon raspada Bijelog dugmeta, komponovao je muziku za umetnike poput američkog rokera Igija Popa i pevačice sa Zelenortskih ostrva Sezarije Evore.

Pored toga, komponovao je i za filmove Emira Kusturice, od kojih mu je prvi projekat bio “Dom za vešanje” (1989).

Nakon uspeha tog ostvarenja, Bregović i Kusturica nastavili su saradnju i na Kusturičinom sledećem filmu “Arizona Drim” (1993), kao i na “Podzemlju” koji je 1995. godine osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

Bregovićeva muzika donosi južnoslovenske i romske teme i predstavlja fuziju popularne muzike sa tradicionalnom balkanskom polifonijom, tangom i duvačkim orkestrima.

(Tekegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa petrovic

    22. jul 2021 | 18:14

    Dokle bre više na sabanova ledja ? Pa okreće se u grobu... Čovek koji ga je pokrao vi mu urucujete nagradu SABAN BAJRAMOVIC jeste li vi normalni? Mesečina je pesma djeli Mara sa kojom je brega zaradio milione potpisujući sebe kao autora... Znaci pljačka bez maske i oružja i vi sad dodeljuje te nagradu ??? Za šta nagradu???

  • Okay

    22. jul 2021 | 18:24

    I neka su dali on i lici na Sabana, a dosta je i naucio od njega, samo sto je saban genije bio i ostao a Goran to nemoze nikad da bude

  • Šahbaz

    23. jul 2021 | 18:01

    "Šaban" je za njega dobra nagrada. Šteta što ne peva kao on. Mada, posle Guče, mislim da je ne zaslužuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA