≫ 

"Moje ime je Džimi Hendriks": Najbolji gitarista ikad snimao je Džoni Mičel, a mi smo danas zahvalni

Dvoje velikana upoznalo se u kafiću, a mi smo srećnici što možemo da budemo deo tog susreta

  • 0
Joni Mitchell, Džoni Mičel Džoni Mičel / Foto: Profimedia/Philippe Gras / Zuma Press

Davne 1968, 19. marta, Džoni Mičel svirala je u Ontariju, u jednom kafiću, pred ne mnogo publike, ali sa jednim istaknutim gostom - Džimijem Hendriksom. Džimi nije došao samo da uživa u živoj svirci, imao je i druge planove. Dugo izgubljeni snimak njenog nastupa, koji je Hendriks lično zabeležio te večeri, Džoni Mičel će objaviti ove godine pod nazivom "Joni Mitchell Archives Vol. 2: The Reprise Years (1968-1971)".

Ranije tog dana, Hendriks, koji je i sam trebalo da nastupi u obližnjem Kapitol teatru, razgovarao je sa pevačicom.

Jimi Hendrix, Džimi Hendriks Džimi Hendriks / Foto: Profimedia/AFP

- Pričao sam sa Džoni Mičel telefonom. Mislim da ću snimiti njen nastup večeras na mom odličnom magnetofonu (da kucnem u drvo).... hmmmm... ne mogu da nađem nikakvo drvo... sve je plastika - napisao je Hendriks u svom dnevniku.

Održao je reč, te čim je priveo kraju svoj šou, poneo je magnetofon u Le Hibou kafić i uživao u muzici godinu dana mlađe koleginice. Mičel, čiji je debitanstki album "Song to a Seagull" objavljen samo nekoliko dana ranije, opisao je kao ,,fantastičnu devojku sa nebeskim rečima".

I Mičel je jasno zapamtila tu noć.

- Rekli su mi: ,,Džimi Hendriks je ovde, ispred vrata". Otišla sam da ga upoznam. Sa sobom je nosio veliku kutiju. Rekao mi je: ,,Moje ime je Džimi Hendriks, u istoj smo izdavačkoj kući, Reprise Records". Oboje smo potpisali ugovore otprilike u isto vreme. Rekao je: ,,Voleo bih da snimam tvoj nastup. Da li bi mi zamerila?". Odgovorila sam da naravno da ne bih. I on je iz kutije izbadio veliku magnetofonsku traku.

Hendriksove trake bile su, nažalost, ukradene nedugo nakon te svirke. Decenijama se verovalo da su izgubljene, sve dok ih neko nije donirao Biblioteci i arhivu Kanade, a onda su vraćene Mičel.

Jednu od pesama koje je Hendriks snimio Džoni je već objavila prošle jeseni. U pitanju je "The Dawntreader", koji možete poslušati ovde:

(Telegraf.rs/ultimateclassicrock)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA