"Upucao sam čoveka u Rinu, da ga gledam kako umire": Pesma koju je Džoni Keš uvek pevao u zatvoru

Pesma "Folsom Prison Blues" bila je prekretnica u karijeri Džonija Keša

  • 0
Džoni Keš

Džoni Keš u zatvoru "San Kventin" izvodi pesmu "Folsom Prison Blues" Printskrin: Youtube/finlarg

Američki kantautor Džoni Keš (1932-2003) imao je hitova na pretek, a jedna od njegovih najranijih pesama bila je "Folsom Prison Blues" davne 1955. godine za Sun Records. Ipak, uzbudljivija verzija ove numere snimljena je upravo u zatvoru Folsom u Kaliforniji 13. januara 1968. godine.

Album "Live From Folsom Prison" pomogla je Džoniju Kešu da revitalizuje njegovu karijeru, budući da je njegov poslednji hit bio četiri godine ranije, 1964. godine, kada je pesma "Understand Your Man" bila na na listi Top 40 Hot 100.

"Folsom Prison Blues" bio je veliki hit Džonija Keša, koji se borio za reformu zatvora i počeo da nastupa u ovim kazneno-popravnim ustanovima. Legendarni muzičar je imao 12 nastupa po zatvorima širom Amerike, koji su naravno bili besplatni, a nastupao je uglavnom u "Folsomu" i "San Kventinu".

Džoni Keš je javno kritikovao uslove u zatvorima.

- Ne vidim da je iz zatvora izašlo išta dobro. Tretirate zatvorenike poput životinja, istrgnuli ste im duše i creva, a pustili ih gore nego što su ušli u zatvor - rekao je svojevremeno muzičar.

Jedan od najpoznatijih stihova ove pesme glasi "I shot a man in Reno just to watch him die". Ovaj stih, ali i celu pesmu, napisao kada je pogledao film "Inside the Walls of Folsom Prison" ("Unutar zidina Folsom zatvora") iz 1951. godine, kada je bio deo američke vojske u Zapadnoj Nemačkoj u Landsbergu, u Bavarskoj.

Iako tako deluje, pesma "Folsom Prison Blues" ne podstiče na ubijanje.  Iako Džoni Keš peva o hladnokrvnom ubistvu, 50 godina kasnije nijedan čovek u Rinu nije upucan kao rezultat ove pesme, piše songfacts.com.

Pesma "Folsom Prison Blues" snimljena je na današnji dan, 30. jula 1955. godine, a svetlost dana je ugledala 15. decembra 1955. godine.

Pogledajte kako je Džoni Keš izveo ovu numeru u zatvoru "San Kventin":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA