≫ 

Žene kao večita inspiracija: Ko su Selma, Ines, Milena iz legendarnih pesama...

Hitovi "Bijelog Dugmeta", "Novih fosila", Tome Zdravkovića, Đorđa Balaševića koje su posvetili stvarnim ženama i danas se pevaju

  • 0
muzika gitara ljubav

Foto: Yaroslav Shuraev /Pexels

Činjenica je da je većina pesama koje muškarci pišu i pevaju posvećena su ženama. Pesme o ljubavi, strasti, raskidima, mirenjima - za svaku okolnost jedne veze neko je već napisao stih. Ali kada su pesme posvećene pravim ženama, onima koje su tekstopisci voleli ili želeli da imaju, ona se i sama proslavi tom numerom.

I dok već decenijama Selmu prati na fakultet, putuje s Milenom u pola šest ili žarko poručuje Ines da se ne da, publika nekada uspe i da sazna ko su žene iz tih pesama.

Ovo su najpoznatije:

Bijelo Dugme - "Selma"

 

Pesnik Vlado Dijak je svojevremeno napisao stihove koje je posvetio Selmi Borić, devojci u koju je bio zaljubljen. Ona je  pohađala Drugu žensku gimnaziju u Sarajevu, a pošto su joj roditelji živeli u Zenici, često je odlazila kući vozom.

Jednom prilikom Vlado Dijak se ponudio da joj ponese kofere do železničke stanice, ali ni tada nije skupio hrabrosti da joj izjavi ljubav, pa je zato, ispraćajući je sa perona dok mu je ona mahala iz kupea, izgovorio rečenicu koju je kasnije pretočio u hit baladu "Putuj, Selma, i molim te, ne naginji se kroz prozor". Selma je za pesmu saznala tek 1962. godine kada joj je otac poslao novinski članak u kojem je bio objavljen hit.

Pesmu "Selma" je kasnije postala i hit grupe "Bijelo Dugme" a, Borićeva je ovu numeru u izvođenju poznate grupe čula prvi put čula na njihovom koncertu u Zagrebu 1975. godine. Kada je program završen, Selma je otišla iza bine i rekla Goranu Bregoviću i njegovim kolegama da je upravo ona ta Selma o kojoj pevaju, ali su oni u početku bili sumnjičavi.

Pre nekoliko godina, Željko Bebek je pred njom otpevao pesmu "Selma".

Selma Borić preminula je krajem januara ove godine, u 92. godini.

Otišla je moja Selma. I dalje ću ja njoj pevati i pominjati je pred publikom, zbog toga što pesma nosi njeno ime, a pesma je opisala deo njenog života, lepi deo njenog života. Tako ćemo je se rado sećati - rekao je Bebek za Dnevni avaz.

Arsen Dedić, Rade Šerbedžija - "Ne daj se, Ines"

 

U pitanju je evergrin jugoslovenske muzičke scene koji su na izvrstan način otpevali Arsen Dedić i Rade Šerbedžija. Svojevremeno je Arsen u intervjuu za sajt lupiga.com objasnio da je Ines zapravo udovica koja živi u Milanu i koja nema dece.

- Ona se bavila plastičnim umetnostima. Nikad me nije niti za trenutak napustila. Napravila mi je jednu bronzanu bistu, pet poštara ju je nosilo koliko je to bilo teško. Gotovo svake godine dođe, uzme sobu u hotelu "Esplanade" i provede u Zagrebu tri, četiri dana - da mi bude blizu i da se vidimo. Kaže da ju je moja pesma obeležila za celi život - rekao je Arsen.

Arsen Dedić i Rade Šerbedžija - "Ne daj se, Ines":

Novi fosili - "Milena"

 

Uz klasik "Novih fosila" odrastale su generecija. Pesmu "Milena" je izvodio sa uspehom legedarni Rajko Dujmić, koji je inače preminuo na današnji dan 2020. godine. Svojevremeno je poznati kantautor objasnio ko je zapravo Milena iz čuvene pesme.

U pitanju je devojka iz Makedonije sa kojom je Rajko Dujmić u Herceg Novom pričajući proveo celu noć, a to je zatim u tekst pretočio Zrinko Tutić.

Do jutra sam sedeo sa jednom Milenom, mojom generacijom, i razgovarao. Ona je bila socijalni radnik u Negotinu na Vardaru. Rekao sam joj: “Milena, završićeš u pesmi”. Nije mi verovala, mislila je da to kažem svakoj - rekao je svojevremeno Dujmić i nastavio:

- Kazao sam: “Sada ćemo se razići i možda se nikada više nećemo sresti, ali ti ćeš videti da ja nikad ne lažem”. Posle dve i po godine došli smo u sportsku dvoranu u Negotino, u okviru turneje koja se zvala “Milena, generacijo”. Prišao mi je redar i saopštio da me traži žena sa dvoje dece i mužem koja tvrdi da me poznaje. Bila je to moja Milena. Rasplakala se i rekla da ne može da veruje da je ovako nešto moguće. Rekao sam joj da se čovek drži za reč, a vo za rogove - naveo je legendarni muzičar.

"Novi fosili" - "Milena":

Toma Zdravković - "Danka", "Za Liljanu"...

 

Toma Zdravković je imao mnogo pesama o ženama. Jedna od njih je i "Danka", koju je posvetio voditeljki Danki Novović.

- Seo je za klavir i Novici otpevao pesmu koja je zaista fantastična. U početku sam imala gard prema tome - rekla je svojevremeno Danka.

Legendarni boem je svojevremeno poslao i buket karanfila voditeljki, koja je ona besno razdelila komšijama.

- Bila sam ljuta, nisam htela da govorim sa njim. Kasnije shvatila da je malo žena kojima je, s toliko emocija, otpevana tako lepa pesma - rekla je Danka Novović i dodala:

Danka Novovic

Printskrin: YT/YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

- Verovatno je Toma, ne verovatno nego sigurno, mene voleo. Bio je možda malo zaljubljen, a to je bila njegova inspiracija. Na jednom dočeku Nove godine, kada je zapevao tu pesmu, prišla sam mu, izljubila ga i zagrlila. Bio je srećan kao dete.

Toma Zdravković - "Danka":

Pesmu "Za Ljiljanu" Toma Zdravković je posvetio glumici Ljiljani Blagojević, s kojom je sarađivao u seriji "Doktorka na selu".

Sjećaš li se Doli Bel, Slavko Štimac, Ljiljana Blagojević

Ljiljana Blagojević, kao čuvena Doli Bel / Printskrin: YT/Ines Mrenica

- Tačno je, stihovi te numere posvećeni su upravo meni. Verovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše “Za Ljiljanu” - rekla je Ljiljana Blagojević u jednom intervjuu.

Toma Zdravković - "Za Ljiljanu":

Toma je jednu od svojih najemotivnijih pesama "Buket belih ruža" posvetio Slavici, u koju je bio zaljubljen, a pesmu "Nada" svojoj nekadašnjoj supruzi Nadi, piše Stil.

Toma Zdravković - "Buket belih ruža":

Toma Zdravković - "Nada":

Bijelo Dugme - "Uspavanka za Radmilu M" i "Mogla je biti prosta priča"

 

Čuveni instrumental "Uspavanka za Radmilu M" posvećena je Radmili Mikulić, ćerki nekadašnjeg komunističkog funkcionera Branka Mikulića.

"Bijelo Dugme" - "Uspavanka za Radmilu M":

Pesma "Mogla je biti prosta priča" posvećena je manekenki Ljili Tici.

"Bijelo Dugme" - "Mogla je biti prosta priča":

Đorđe Balašević, Luis i Dejan Cukić su posvetili pesme suprugama

 

Legendarni Đorđe Balašević je tokom karijere napisao brojne vanvremenske hitove, a velika inspiracija bila mu je i supruga Olivera Balaševića. Đoletov hit "Provincijalka" nastao je tokom Oljinih studentskih dana.

Majka je veoma teško emotivno proživljavala što odlazim u Novi Sad i što ću biti sama, čak mi je predlagala da nađem nekog momčića. Imala sam cimerku Vesnu iz Čačka. Upoznala sam mnogo ljudi sa kojima sam i danas u kontaktu - rekla je Olja za portal mojnovisad.com.

Đorđe Balašević, Olivera Balašević

Đorđe Balašević, Olivera Balašević Printskrin: Youtube/WASP PRODUCTION

No, uskoro se u njenom životu pojavio i taj momčić, Đole Balašević, a njen studentski život slio je u pesmu "Provincijalka".

- On tvrdi da je ta pesma vezana za ovu sobu. Ja znam da sam za stolom čitala beleške sa predavanja, spremala ispit i gledala često kroz prozor čekajući kada će se pojaviti. Tada mobilnih telefona nije bilo, pa je Đole zviždao pod prozorom. Taj zvižduk i danas koristi kad negde zalutamo u nekom gradu ili tržnom centru. Kada bih čula njegov zvižduk, brzinom svetlosti bi strčala kroz hodnik da ga vidim, tako da je ta pesma to na vrlo lep način ispričala - ispričala je Olivera.

Đorđe Balašević - "Provincijalka":

Takođe, Olji je posvećen i čuvena pesma "Olivera".

Đorđe Balašević - "Olivera":

Ljubiša Stojanović Luis posvetio je pesmu "Dudo" svojoj tadašnjoj devojci, a kasnijoj supruzi Dubravki Stojanović Dudi.

- Doneo mi je ploču u Minhen i bacio u krilo. Na njoj je pisalo "Dudi s ljubavlju". Bila sam užasno uzbuđena, a kada je izvadio ploču i stavio na gramofon... Čula sam pesmu i bila pet dana bolesna. Nisam mogla da ustanem iz kreveta - rekla je Dubravka Duda Stojanović.

Ljubiša Stojanović Luis - "Dudo":

Dejan Cukić je svojevremeno snimio duet sa Branimirom Džonijem Štulićem pod nazivom "Mokre ulice", a upravo ta pesma je posvećena Cukićevoj supruzi Milici.

Dejan Cukić i Branimir Džoni Štulić - "Mokre ulice":

Staniša Stošić - "Lela Vranjanka"

 

Slavni pevač Staniša Stošić optevao je narodnjački evergrin "Lela Vranjanka". Ovu numeru napisao je tekstopisac Dragan Toković, a kako pišu mediji, navodno je posvećena Jeleni Đorđević, poznatija kao Lela Numerka. Dragan i Lela su se videli samo jednom u kafani „Kičer” u Vranjskoj Banji, 1973. godine, na oproštajnom slavlju Zorana Miladinovića, tadašnjeg trenera Dinama Vranje. Zamoljen da otpeva nešto, Dragan je odbio, rekavši da im ostaje dužan pesmu. Iz tog obećanja je nastala Lela Vranjanka.

Staniša Stošić - "Lela Vranjanka":

Riblja Čorba - "Lutka sa naslovne strane"

 

Ranije se pričalo da je ovaj Čorbin hit posvećen Latinki Meri Cekić, ali je to Bora demantovao.

Nijedan odgovor nije tačan, a Meri pogotovo nije bila lutka. Radi se o više ličnosti spojenih u jednu i čije su životne priče slične. Reći ću samo toliko da je jedna od njih u Italiji snimala "soft - kor" filmove, dok se u zemlji predstavljala kao ozbiljna glumica; druga je gola svirala violinu na stolu za kojim je sedelo veselo društvo... Mnogo je takvih priča, a mnoge su se i prepoznale - napisao je Bora u svojoj knjizi, a preneli su brojni mediji.

Riblja Čorba - "Lutka sa naslovne strane":

Kićo Slabinac - "Zbog jedne divne crne žene"

 

I ovaj evergrin Krunoslava Kiće Slabinca posvećen je ženi, i to Mirijani Miri Antonović. On je davne 1972. godine bio na turneji u SAD i igrom slučaja upoznao je, kako je davnih godina opisao, "divnu crnokosu devojku".

Međutim, ubrzo je usledio povratak u rodni kraj, i velika patnja koju je Kićo osećao zbog crnokose devojke. A ta devojka je upravo bila Mirjana Mira Antonović, koja je tada živela u Americi.

- U Njuorku sam upoznao predivnu ženu, poreklom s naših prostora. Sedela je u "kadilaku", sa šalom oko vrata. Bila je to ljubav na prvi pogled. Imao sam velike planove s njom. Na koncertima bih je seo u prvi red, stao ispred nje i pevao samo njoj. Toliko sam bio opčinjen. Verovao sam da će trajati večno. Pokazalo se da nije mislila doći ovamo, a nisam ni ja mogao ostati tamo. Našla je drugog i ostavila me. Veza je s moje strane bila poštena i iskrena - svojevremeno je rekao Slabinac.

Krunoslav Kićo Slabinac - "Zbog jedne divne crne žene":

Video: Željko Bebek: Ja ne slušam Mirine pesme, već njenu emociju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA