≫ 

Goran Bregović nastupa u Albaniji, prištinski mediji besni: "On je idol ubilačke srpske vojske"

"Njegov nastup je nedopustiv", ocenjuju oni

  • 9
Goran Bregović koncert Goran Bregović / Foto: Marko Jovanović

Vest da će jedna od najvećih muzičkih zvezda bivše SFRJ, Goran Bregović (71), nastupiti sa svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane" 22. avgusta, na "Bir festu" u Korči (Albanija), izazvala je lavinu negativnih komentara na internetu.

Njegov nastup na zatvaranju festivala piva, najvećem letnjem muzičkom događaju u Albaniji, nedopustiv je, smatra nekoliko prištinskih portala, nazivajući Bregovića "čovekom čija je muzika inspirisala masakre na Kosovu i Metohiji".

- Podsetimo da je Bregović postao inspiracija srpskih mitova, inspirator za masakre na Kosovu, posebno pesma "Kalašnjikov" -  objavili su Gazeta Ekspress, Indeksonline, Bota Sot.

Nakon što su se organizatori festivala piva u Korči, koji će biti održan od 18. do 22. avgusta, saopštili da će Goran Bregović biti specijalni gost, a njegov nastup vrhunac tog događaja, pojedini portali sa KiM su preneli vest koju je, navodno, prvi objavio albanski portal Abcnews.al sa naslovom "Srpski muzičar, nekada inspiracija za masakre na Kosovu, pozvan na festival piva u Korči".

Iako u izvornoj vesti abcnews.al, nema ovih delova, naslov o masakrima ostao je ipak vidljiv na URL vezi vesti, navodi Kossev.

Podsetimo, Bregović je rođen u Sarajevu, od oca Hrvata Franje i majke Srpkinje Borke. Živi na relaciji Beograd - Pariz, a svetsku slavu stekao je kao kompozitor filmske muzike i koncertima sa "Orkestrom za svadbe i sahrane". On je još u februaru 1983. na šestom albumu "dugmića", pod nazivom "Uspavanka za Radmilu M." objavio pesmu "Kosovska", koju je Željko Bebek otpevao na albanskom jeziku, a urađenu pod jakim političkim uticajem tog vremena, kada su problemi između Srba i Albanaca u toj južnoj srpskoj pokrajini postajali sve aktuelniji. Bila je to prva numera na albanskom jeziku nekog popularnog jugoslovenskog benda.

Goran Bregović postao je 2006. godine počasni građanin Tirane, kada je gradonačelnik Edi Rame ispričao kako je u "dubokoj ilegali", u vreme Envera Hodže, slušao muziku Bijelog Dugmeta.

Video: Brega kad ode u Pariz jede kiseli kupus

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goki

    5. avgust 2021 | 10:21

    Šiptari, ko vas šta pita? Pravi albanci u Albaniji vas se groze, a vi bi da im uređujete državu.

  • Grunf

    5. avgust 2021 | 10:35

    Bože daj šiptarima mozak pa makar neka bude ko kliker.

  • Vodolijax

    5. avgust 2021 | 10:02

    Ako ko je jugoslovenski bio nastrojen to je Goran Bregović.......šiptari lupaju gluposti neviđene....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA