≫ 

"Pravda na kraju uvek pobedi": Kako je Mikis Teodorakis govorio protiv bombardovanja Jugoslavije

- Mi smo uz vas, budite hrabri, pravda je na vašoj strani - govorio je legendarni muzičar na prepunom trgu Sintagma u Atini 1999. godine, na mitingu podrške jugoslovenskom narodu

  • 5
Grčki kompozitor Mikis Teodorakis  Mikis Theodorakis Foto: Profimedia/AFP/LOUISA GOULIAMAKI

Svetska muzička legenda Mikis Teodorakis preminuo je u 96. godini, preneli su grčki mediji. Maestro je ostavio dubok trag, muzikom je počeo da se bavi u mladosti, a školovao se u na Atinskom Konzervatorijumu u klasi Filoktitisa Ekonomidisa, a kasnije i na Konzervatorijumu u Parizu.

Njegova prva simfonijska dela, Koncert za klavir, Prva Svita, Prva Simfonija su doživele međunarodni uspeh.

Zlatnu medalju na Moskovskom Muzičkom Festivalu osvaja 1957. godine, a 1959. ga Darius Milo predlaže za Američku Kopli Muzičku nagradu za Najboljeg Kompozitora godine nakon praizvedbe njegovog balet Antigona u Kraljevskoj Operi Kovent Garden u Londonu.

Teodorakis je svetsku slavu stekao radeći muziku za filmove "Grk Zorba" (1964), "Z" (1969) i "Serpiko" (1973). Poznat je kao i "otac sirtakija".

Tokom bombardavanja Jugoslavije, Mikis Teodorakis je stao uz naš narod, a njegov legendarni govor na mitingu podrške na prepunom trgu Sintagma u Atini 1999. godine će se večno pamtiti.

- Juče u Vašingtonu Ujedinjene Nacije su potpisale smrtnu presudu. Potpisano je ubistvo međunarodnog prava. Juče u Vašingtonu potpisan je zakon džungle i pravo jačega. Sjedinjene Države sada zajedno sa evropskim zemljama mogu da sude, presuđuju i kažnjavaju sve one koji misle, svi oni koji misle, ne uklapaju se u njihove planove. Nije preterano reći da ulazimo u novu toplu srednjevekovnu odeću i obuću, pamučne šalove i rukavavice, novo ledeno vreme dolazi. Kad je bombardovanje počelo, izjavio sam da su međunarodni zločini i ubistva koje pominju zapravo izgovori, da oni ne haju za razgovore i sporazumno nalaženje rešenja, već da im je glavni cilj da pretvore Jugoslaviju u sprženu zemlju, što će i učiniti ukoliko naiđu na otpor - rekao je Mikis Tedorakis i nastavio:

- Žele da Srbiju pretvore u pustoš, pustinju pepela i krvi, da bi je mogli pokazati narednim žrtvama za primer i reći: "Pogledajte šta će vam se desiti, ako se ne pokorite". Mi, Grci, moramo biti ponosni, jer smo jedini koji ujedinjeni i posvećeni kažemo "NE" varvarizmu! Mi stojimo pored žrtava, naše srpske braće i želimo da naša pesma nadjača zvuk sirene koji plače i fijuk raketa. Beograde, danas pevamo za tebe. Hajde da svi zajedno glasno pevamo da nas čuju. Mi smo uz vas, budite hrabri, pravda je na vašoj strani, a pravda na kraju uvek pobedi. Rekao bih da pevamo da nas Evropljani čuju, ali bojim se da je to gubljenje vremena. Većina njih je tamo gore je potpuno slepa i gluva - rekao maestro Teodorakis, a onda je se čula pesma za podršku narodu Jugoslavije.

Pogledajte snimak:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA